Tőzsde - Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.10.05

Indexemelkedéssel indult kedden a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi nagy veszteségek után.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,61 százalékos, az S&P-500 index 0,55 százalékos erősödéssel nyitott a Wall Streeten, a Nasdaq piac Composite indexe pedig 0,91 százalékkal kezdett magasabban.

Hétfőn a DJIA index 0,9 százalékos, az S&P index 1,3 százalékos, a Nasdaq index pedig 2,1 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést. Az árfolyamcsökkenés a technológiai részvényeket célzó profitkivételnek tulajdonítható. Az emelkedő kötvényhozamok függvényében a válságos időszak árfolyamértékben legnagyobb haszonélvezői, a technológiai részvények voltak, részvényeik árfolyamából kénytelenek leadni. A technológiai ágazatban bekövetkezett árfolyamesést a Tesla és a Merck részvények fékezték meg, gazdálkodásukra nézve kedvező híreknek köszönhetően.

A keddi árfolyamemelkedés az előző napi veszteségek pozitív korrekciójának tulajdonítható. A nagy technológiai cégek, az Apple, az Amazon.com, a Microsoft és az Alphabet részvények 0,2 és 0,9 százalékkal emelkedtek, és a Facebook részvénye is egy százalékkal korrigált felfelé az előző napi nagy veszteségéből.

Az olaj ára a hétfői több mint kétszázalékos emelkedés után tovább nőtt, a WTI 78 dollár felett 2014 novemberére jellemző árszintnél tart, a Brent pedig 2018 októberi szintnél. A Brent ára 64 százalékkal, a WTI ára 66 százalékkal áll az év eleji felett.

Az amerikai piacok nyitásakor a Brent nyersolaj ára hordónként 82,36 dolláron állt 1,35 százalékos emelkedéssel. A WTI ára 1,33 százalékkal emelkedett 78,65 dollárra.

A dollárnak a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben tartott árfolyama alapján kalkulált dollár-index az elmúlt héten 94 pont felett közel egyéves csúcsot állított be, majd csökkent. A jegyzés jelenleg 94,02 pont 0,26 százalékos napi emelkedéssel.

Az eurót 1,1590 dolláron jegyzik 0,23 százalékos gyengüléssel.

Az arany spot ára unciánként 1752,64 dollár 0,95 százalékos csökkenéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!