Tőzsde - Erős kezdés az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2022.12.01

Emelkedéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon, folytatva az előző napi erősödést.

A páneurópai STOXX Europe 600 index 0,73 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,90 százalékkal kezdett magasabban. Londonban az FTSE-100 index 0,24 százalékos, a frankfurti DAX 1,05 százalékos, a CAC-40 Párizsban 0,70 százalékos emelkedéssel kezdett. A milánói FTSE MIB index 0,76 százalékkal, a madridi IBEX-35 index 0,74 százalékkal kezdett magasabban.

A csütörtöki erősödés elsősorban Jerome Powell, az amerikai jegybankelnök által adott utalásra vezethető vissza, miszerint decemberben a korábbinál kisebb lépésekben folytatódhatnak a kamatemelések. Ebből a piacok arra következtettek, hogy a kamatemelések végpontja is a korábban becsültnél alacsonyabb lesz. Emellett Kína enyhített szigorú járványvédelmi intézkedésein.

Szerdán emelkedéssel zártak az európai tőzsdék. Meghatározó hatással volt a szerdai kereskedésre a novemberi euróövezeti inflációs jelentés, ami a fogyasztói árak emelkedésének 2021 júniusa óta az első lassulását mutatta ki, felcsillantva ezzel a reményt, hogy az EKB decemberi kamatdöntő ülésén az eddig beárazottnál kisebb emelést hajthat végre.

A legjobban teljesítő részvények az olajiparból kerültek ki, követve az immár a harmadik kereskedési napon emelkedő olajárakat. Az olajiparhoz hasonló közel másfél százalékos emelkedést ért el a bányaipari index is, a technológiai ágazat indexe pedig több mint egy százalékkal erősödött. Az autógyártók a kínai Covid-helyzet miatt a hét elején elszenvedett veszteségeiket korrigálták felfelé.

Az olajár csökkent csütörtökön. Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 80,31 dolláron állt hordónként 0,29 százalékos napi csökkenéssel. A Brent ára 0,31 százalékkal csökkent 86,69 dollárra.

Az arany spot ára 0,55 százalékkal emelkedett 1778,21 dollárra unciánként. Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik erősebben 1,04357 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!