Tőzsde - Erős kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2019.05.16

Kedvező vállalati eredménybeszámolóknak köszönhetően a csütörtöki nyitásban további emelkedéssel tetézték az előző napi erős zárást az amerikai tőzsdeindexek.

New Yorkban a csütörtöki kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,17 százalék, az S&P-500 index 0,26 százalék, a Nasdaq Composite index 0,14 százalék emelkedést mutatott.

A Cisco Systems kereskedés kezdetét megelőzően közzétett várakozáson felüli eredménye három és fél százalékkal erősítette a cég részvényét a tőzsdén kívüli forgalomban. Hasonlóképpen a Walmart részvénye is másfél százalékkal erősödött.

Az erősödésre azonban fékezőerőt fejt ki az amerikai-kínai kereskedelmi vita. A piaci várakozásokkal ellentétben nem jött létre megállapodás a felek között, hanem kölcsönösen az importvámok megemeléséhez folyamodtak. Donald Trump elnök rendeletben hirdetett "szükségállapotot" az amerikai távközlési rendszer adatbiztonságának megőrzése érdekében, ami kiszoríthatja az amerikai piacról a kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalatokat, elsősorban is a Huawei céget, de hátrányosan érintheti annak amerikai alkatrész-beszállítóit is.

A kereskedelmi viszály miatt a főbb amerikai tőzsdeindexek már több mint három százalékkal gyengültek ebben a hónapban.

Az olajárak csütörtökön is emelkedtek, immár a harmadik napja a közel-keleti feszültség fokozódása és az ellátási aggodalmak ezzel járó erősödése miatt. Az amerikai kereskedés kezdetén a Brent nyersolaj ára hordónként 72,70 dolláron 1,30 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben, a WTI ára 1,21 százalékkal 62,77 dollárra emelkedett.

Az euró árfolyama 0,10 százalékkal 1,1189 dollárra gyengült, az arany ára 0,39 százalékkal unciánként 1292,75 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!