Tőzsde - Erős kezdés New Yorkban

Gazdaság, 2019.09.09

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon a pénteki vegyes zárást követően.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,26 százalék, az S&P-500 index 0,31 százalék, a Nasdaq Composite index 0,34 százalék emelkedést mutatott.

Az amerikai tőzsdei árfolyamindexek emelkedését a jegybankoktól, közöttük az amerikai Fedtől remélt monetáris ösztönző intézkedéseknek tulajdonítják piaci elemzők. Jerome Powell Fed-elnök a múlt héten közölte, megteszik a szükséges lépéseket a gazdasági növekedés ütemének a fenntartása érdekében. A piacok küszöbön álló kamatcsökkentésre adott jelzésként értékelték a bankelnök szavait. Elemzők már több mint kilencven százalékos esélyt adnak egy 25 bázispontos dollárkamat-csökkentésnek a Fed szeptemberi monetáris politikai ülésén.

Az olajár emelkedett, az amerikai piaci nyitáskor a Brent 1,07 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 62,20 dolláron, a WTI ára pedig 1,63 százalékkal 57,44 dollárra emelkedett. Az olajár emelkedése az új, vasárnap kinevezett szaúdi olajipari minisztertől várt termeléskorlátozó politikának tulajdonítható. Abdulaziz bin Salman, a szaúdi uralkodó fia hétfőn "nagyobb felelősségvállalásra" buzdította az olajtermelő országokat a piaci egyensúly helyreállításában.

Az eurót 0,20 százalékkal jegyzik erősebben 1,1050 dolláron, az arany spot ára 0,24 százalékkal unciánként 1510,65 dollárra emelkedett. Az arany árát monetáris lazítási várakozások emelték meg kissé az előző kereskedési napon elért két hetes mélypontról. Az áremelkedéshez hozzájárult az értékpapírpiacokon ismét feléledni látszó kockázatvállalási hajlandóság is, amit az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek csillapodása vezetett be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!