Tőzsde - Erős kezdés várható Európában

Gazdaság, 2019.08.23

Indexemelkedéssel indulhat pénteken a kereskedés a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségeket ellentételezve.

A határidős indexjegyzések alapján a főbb európai tőzsdék, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,4-0,6 százalék indexemelkedéssel kezdhetik a pénteki kereskedést.

A csütörtöki tőzsdenapot a gazdasági növekedési aggodalmak miatt néhány kivétellel veszteséggel fejezték be a főbb európai piacok. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,48 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,63 százalékkal csökkent. Londonban 1,05 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,47 százalékkal, a párizsi CAC-40 0,87 százalékkal csökkent. A madridi tőzsde 0,17 százalékos indexemelkedéssel zárta a csütörtöki kereskedést, Milánóban 0,14 százalékkal végzett alacsonyabban a tőzsdei árfolyammutató.

Az Európai Központi Bank (EKB) júliusi kamatdöntő ülésének csütörtökön közzétett jegyzőkönyvéből kiderült, hogy az euróövezeti jegybank döntéshozói monetáris ösztönző eszközök kombinációjának az alkalmazását tartják szükségesnek az euróövezeti gazdasági teljesítmény fellendítéséhez.

Augusztusban javultak kissé az euróövezet gazdasági teljesítménymutatói az IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett kimutatása szerint, a feldolgozóiparban csökkent a teljesítmény zsugorodásának üteme, a gazdasági szereplők üzleti várakozásait tükröző mutató azonban hatéves mélypontra csökkent a világkereskedelmi ellentétek éleződése miatt. A kutatóintézet szakértői a felmérés alapján szerény 0,1-0,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsítettek a harmadik negyedévre az euróövezetben, Németországban pedig GDP-csökkenést helyeztek kilátásba.

A pénteki tőzsdei kereskedés legfőbb tájékozódási pontjai a legfejlettebb iparosodott országok jegybankárainak a wyomingi Jackson Hole üdülőhelyen tartott évi rendes konferenciáján tett monetáris politikai jelzések lesznek. Az értékpapírpiacok elsősorban Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének beszédétől várnak útmutatást a dollárkamatok várható alakulását illetően.

Az olajár péntek reggel kissé erősödött, a Brent nyersolaj ára hordónként 60,02 dolláron 0,17 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai piaci nyitás előtt másfél órával, a WTI ára pedig 0,09 százalékkal 55,40 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1069 dolláron, az arany ára 0,24 százalékkal unciánként 1504,85 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!