Tőzsde - Erős veszteségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.03.22

Erős veszteségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken, miután a vártnál jóval rosszabb európai gazdasági adatok felkorbácsolták a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat.

A londoni FTSE-100 mutató 2,01 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,61 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 2,02 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,38 százalékkal, Madridban pedig 1,67 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,23 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,22 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,83 százalékkal csökkent.

A londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet felmérésének péntek délelőtt közölt előzetes adatai szerint a német feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) márciusban 44,7 pontra, 2012 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre esett. Az euróövezet feldolgozóipari BMI-je is nagyot zuhant, 47,6 pontra, 2013 áprilisa óta a legalacsonyabbra. A francia feldolgozóipar és szolgáltató szektor BMI-je pedig a növekedést és a zsugorodást egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alá került, miközben elemzők enyhén javuló, 50 pont feletti értékeket vártak.

Az adatok közzététele után a tízéves német államkötvények hozama 2016 októbere óta először ismét negatív tartományba került.

"A számok az Európa és Kína közötti erős kapcsolatot mutatják. Kína gazdasága lassult, ami különösen érezhető az ipari termékek és az autók rendelésállományában, ez pedig Németországot aránytalanul sújtja" - mutatott rá Kim Forrest, egy pittsburghi brókercég vezető elemzője.

A csalódást keltő európai adatok fokozták a befektetők aggodalmait, amelyeket a hét közepén felszított az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve azzal, hogy rontotta gazdasági és inflációs előrejelzését.

Fokozta a rossz hangulatot, hogy 2007 óta először a tízéves amerikai államkötvény hozamát meghaladta a három hónapos kincstárjegy hozama. A fordított hozamgörbét pedig széles körben a recesszió fő mutatójának tekintik.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,49 százalékos, az S&P 500-as index 1,56 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,95 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára is jelentősen csökkent. A legközelebbi, májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,05 százalékos mínuszban, 66,47 dolláron, a WTI pedig 2,43 százalékos veszteségben, 58,52 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,40 százalékkal 1312,50 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1289 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,77 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!