Tőzsde - Erős zárás Európában

Gazdaság, 2019.08.08

Pozitív kezdésből tovább növelték nyereségeiket zárásra csütörtökön az európai értékpapírpiacok.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 1,42 és 1,29 százalék nyereséget mutattak az európai kereskedési idő végén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,55 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést.

A még nem hivatalos záróadatok szerint Londonban 0,99 százalék emelkedéssel végzett az FTSE-100 index, a frankfurti DAX index 1,32 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 1,87 százalékkal zárt magasabban. Madridban 1,02 százalék, Milánóban 1,10 százalék indexnyereséggel fejeződött be a csütörtöki tőzsdenap.

Megnyugtatóan hatott csütörtökön a tőzsdei befektetőkre az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség némi enyhülése. A kínai export a várakozásokkal ellentétben emelkedett, az import pedig az előre jelzettnél kevésbé csökkent. A kínai központi bank a vártnál erősebb szinten határozta meg valutája középárfolyamát, ami megfigyelők szerint azt a szándékát jelzi, hogy stabilizálni kívánja a jüan árfolyamát.

A csütörtöki kereskedést az ázsiai piacok is nyereséggel zárták és emelkdéssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken is.

A csütörtökön számos jelentős európai cég tette közzé negyedéves eredményét. A Thyssenkrupp veszteséget jelentett ugyan, de az elemzők által vártnál kisebbet, részvénye így három és fél százalékkal erősödött. Az adidas eredménye nem felelt meg a várakozásoknak, a részvény négy százalékot veszített árfolyamából. A Deutsche Telekom részvénye fél százalékkal gyengült, miután a várakozásoknak megfelelő nyereséget jelentett. A British Telecom részvénye öt százalékkal gyengült mert a HSBC rontotta a papír célárfolyamát. Az Osram nyolc százalékot veszített egy meghiúsult akvizíció hírére. A Calrsberg részvénye több mint tíz százalékkal erősödött a megemelt éves bevételi prognózisnak köszönhetően.

Az olaj árát az OPEC részéről várható termeléscsökkentés valószínűsége emelte meg. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj hordónként 57,62 dolláron állt a globális kereskedelemben 2,47 százalékos emelkedéssel, a WTI ára pedig 3,35 százalékkal 52,80 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben 1,1216 dolláron, az arany ára 0,70 százalékkal unciánként 1508,95 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!