Tőzsde - Erősödéssel nyitott New York, drágult az olaj

Gazdaság, 2019.07.01

    Budapest, 2019. július 1., kedd (MTI/Reuters) - Erősödő indexekkel nyitottak hétfőn a New York-i részvénytőzsdék.

A részvényárfolyamok gyorsan emelkedtek, miután Donald Trump amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-as csoport hét végi értekezletén megállapodott, hogy újra kezdik a kereskedelmi tárgyalásokat. Trump felajánlotta, hogy nem vezetnek be új vámokat, és enyhítik a Huawei ellen bevezetett szankciókat. A Dow Jones indexben szereplő 30 vállalat közül 28 árfolyama emelkedett a nyitás előtti kereskedésben. A kínai piacon különösen érdekelt csipgyártók jártak az élen, az Intel, az Advanced Micro Devices és a Micron Technologies 3-4,6 százalékkal erősödött.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,95 százalékkal, az S&P 500 1,17 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe 1,70 százalékkal esett a nyitást követő percekben.

Pénteken erősödött New York. A DJIA 0,28 százalékkal, az S&P 500 0,58 százalékkal, a Nasdaq 0,48 százalékkal emelkedett.

Az olaj drágult, miután a OPEC és szövetségesei várhatóan legalább az év végéig meghosszabbítják a termelés-csökkentési megállapodást, sőt iraki források szerint a vártnál is nagyobb vágás következhet. Irán hétfőn csatlakozott a legnagyobb termelők szaúdi-iraki-orosz hármasához, támogatva az árak felsrófolására irányuló politikát.

Délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 1,67 dollárral 60,14 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése szeptemberi határidőre 1,89 dollárral 66,63 dollárra emelkedett.

A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1343 dollár körül forgott a reggeli 1,1374 dollárral szemben.

Az arany ára csökkent, az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások újrafelvételével csökkent az aranynak mint biztos befektetési eszköznek a vonzereje. A feszültség csökkenése mérsékli a kockázatosabb befektetési eszközök, így az arany iránti keresletet. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1391,00 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 1,3 százalékkal alacsonyabban, mint péntek este. Az amerikai határidős jegyzés 1,2 százalékkal 1394,60 dollárra ment le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!