Tőzsde - Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.03.18

Az előző napi rekordok korrekciójaként indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az amerikai értékpapírpiacokon az emelkedő kötvényhozamok hatására gyengülő technológiai részévényárfolyamok miatt.

A DJIA-30 index 0,15 százalékos az S&P-500 index 0,69 százalékos, a Nasdaq Composite index 1,31 százalékos csökkenéssel kezdte a csütörtöki kereskedést.

Szerdán a Wall Street indexei rekordot értek el a Fed bizakodó, idénre csaknem negyven éve a legnagyobb növekedést jelző prognózisának köszönhetően a cikluskövető ágazatok papírjai iránt megnövekedett befektetői érdeklődés hatására. A válságos időkben nagy nyereséget felhalmozó technológiai részvények iránt viszont az emelkedő kötvényhozamok miatt kisebb befektetői érdeklődés tapasztalható.

A csütörtöki gyenge kezdés is arra vezethető vissza, hogy 14 éves csúcsot értek el a kincstárjegy hozamok. A nagy technológiai cégek részvényei, az Apple, a Facebook, a Netflix, az amazon.com és a Microsoft papírok a csütörtöki kezdés előtt a tőzsdén kívüli forgalomban másfél százalék körüli árfolyamcsökkenést szenvedtek el.

Az olaj ára csütörtökön már az ötödik egymást követő kereskedési napon csökkent. Az amerikai nyersolajkészletek növekedése mellett árcsökkentő hatással vannak az európai kereslet alakulásával szemben a támasztott aggodalmak is.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 1,90 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,37 dolláron, a Brent ára pedig 1,87 százalékkal 66,73 dollárra csökkent.

Az eurót 0,51 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1917 dolláron, az arany spot ára 1,28 százalékkal csökkent 1722,94 dollárra unciánként. Az arany ára két heti csúcsról fordult vissza csütörtökön, mivel a dollár erősödő árfolyama és a fix hozamú befektetések emelkedő vonzereje gyengítette értékőrző piaci funkcióját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!