Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.06.25

Az előző napi nagy veszteségek mérsékeltebb folytatására lehet számítani csütörtökön az európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,1-0,3 százalék csökkenéssel kezdhetik a kereskedést.

Az európai piacok szerdai vesztesége után az amerikai tőzsdék is nagy indexcsökkenéssel zártak, a csütörtöki tőzsdenapot pedig csökkenő indexekkel indították el az ázsiai piacok. Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával a tokiói tőzsdeindex 1,5, a szöuli pedig 2,0 százalékot meghaladó veszteséget mutatott. A kínai piacok ünnep miatt zárva tartanak.

Két hete, június 11. óta a legrosszabb napja lett az európai tőzsdéknek a szerdai. Az indexek 2-3 százalékkal estek, köszönhetően az IMF korábbinál lényegesen borúlátóbb idei világgazdasági prognózisának. Az IMF az euróövezetre és az Egyesült Királyságra is 10 százalékot meghaladó GDP-csökkenést jelzett előre az idei évre. Nem segített a befektetői hangulaton az sem, hogy a Bloomberg hírügynökség új értesüléssel állt elő a washingtoni adminisztráció importvám-emelési szándékairól brit, francia, spanyol és német termékekre. Mindezeken túl az európai befektetői hangulatot már egyébként is megterhelte a járvány második hullámának kitörésétől tartó aggodalom.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 2,72 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 2,78 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,11 százalékkal esett szerdán.

Londonban 3,11 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 3,43 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 2,92 százalékkal csökkent. A milánói tőzsde 3,42 százalékos, a madridi pedig 3,27 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a szerdai kereskedést.

A szerdai kereskedés egyik nagy vesztese az autóipar lett, az ágazati index több mint 4,0 százalékkal esett.

Az olajár csütörtökön csökkent. Részben a járvány második hullámától tartva, részben az amerikai nyersolajkészletek emelkedése miatt. A nyersolaj ára kedden még március óta a legmagasabb szinten állt, majd szerdán a rekordnagyságú amerikai készletek hírére esésnek indult.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent 0,67 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 40,04 dolláron, a WTI ára pedig 0,53 százalékkal 37,81 dollárra csökkent.

Az eurót 0,01 százalékkal jegyzik magasabban 1,1252 dolláron, az arany spot ára 0,06 százalékkal emelkedett unciánként 1761,83 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!