Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.06.29

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek, a londoni, frankfurti és párizsi 0,2 százalék csökkenéssel kezdhetik a kereskedést.

Pénteken London kivételével veszteséggel zártak a főbb európai tőzsdék. A páneurópai árfolyammutatók közül az FTSE EuroFirst 300 index 0,40 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,37 százalékkal csökkent, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,46 százalékkal gyengült. Az európai gyűjtőindexek múlt heti eredménye közel 2 százalékos veszteség.

A londoni FTSE-100 index 0,27 százalékkal emelkedett pénteken, a frankfurti DAX 0,73 százalékkal végzett alacsonyabban, a párizsi CAC-40 pedig 0,18 százalékkal gyengült. Milánóban 0,57 százalékos, Madridban 1,26 százalékos indexcsökkenéssel zárt a tőzsde.

A pénteki kereskedést az amerikai tőzsdék is nagy veszteséggel fejezték be a koronavírus-járvány második hullámától tartva, hétfőn pedig az ázsiai indexek folytatták a gyengülést, jelentős indexveszteséggel indítva el a globális kereskedési napot.

New Yorkban 2,5 százalékos veszteséggel zártak a főbb indexek pénteken. Hétfőn az európai kereskedési idő kezdete előtt bő két órával Tokióban 1,5 százalékos veszteségben járt az árfolyamindex, Sanghaj és Tajpej közel 1 százalékos, Hongkong és Szöul közel 2 százalékos veszteséget mutatott.

Az olajár hétfőn már a második napja csökkent a járvány újbóli fellángolásának a veszélye miatt, ami a korlátozások ismételt bevezetésével csökkentené a globális olajkeresletet. A világpiaci olajár ezzel együtt is a hónap nyereséges zárása felé tart az OPEC+ termeléscsökkentési megállapodása, valamint a járványvédelmi korlátozások enyhítésével párhuzamosan emelkedő kereslet miatt.

A Brent ára hétfőn 1,83 százalékkal hordónként 40,18 dollárra, a WTI ára 2,05 százalékkal 37,70 dollárra csökkent.

Az eurót 0,27 százalékkal jegyzik erősebben 1,1248 dolláron, az arany spot ára 0,17 százalékkal unciánként 1774,43 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!