Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.11.27

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,1-0,2 százalékos csökkenése várható a kereskedés kezdetén.

A vírusellenes oltástól várt gazdasági fellendülés reményében az elmúlt hetekben elért nagy nyereségek korrekciójaként csütörtökön veszteséggel zártak a európai tőzsdeindexek: az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,12 százalék, a Stoxx Europe 600 index szintén 0,12 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,03 százalékkal alacsonyabban. A páneurópai indexek a hónap eleje óta 14 százalékkal erősödtek, az euróövezeti pedig 18 százalékkal.

Londonban 0,44 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,02 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 index 0,08 százalékkal gyengült. A milánói tőzsde 0,46 százalékos, a madridi 0,74 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Az amerikai piacok csütörtökön ünnep miatt zárva tartottak. Az amerikai tőzsdei forgalom hiánya nagyban hozzájárult a tőzsdei árfolyamok negatív korrekciójához.

A pénteki globális tőzsdenapot az ázsiai piacok többsége emelkedéssel indította el. Az európai nyitás előtt bő két órával Sanghajban és Szöulban 0,3 százalék nyereséget, Hongkongban 0,1 százalék emelkedést mutatott a tőzsdei árfolyamindex. Tokió 0,4 százalékos emelkedéssel 30 éves csúcson zárt, a hetet 4,3 százalékos nyereséggel fejezte be, a hónap eleje óta 13 százalékot halmozott fel. A rekordszinten tartó szöuli tőzsde heti nyeresége 3 százalék, novemberi eredménye pedig 12 százalék emelkedés.

Az olaj ára hosszas emelkedés után pénteken lefelé korrigált, részben túltermelési aggodalmak, részben pedig a vírusellenes oltástól várt fellendüléssel szemben felmerült kétségek miatt. Az európai kereskedési idő pénteki kezdete előtt a Brent ára 0,23 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 47,68 dolláron, a WTI ára pedig 1,82 százalékkal ment le 44,88 dollárra.

Az olajár a járványmegelőző oltásoktól várt gazdaságélénkítő hatásának köszönhetően lendületes emelkedésben volt az elmúlt hetekben. A WTI ára a hónap eleje óta 25 százalékkal, a Brent ára 27 százalékkal ment fel. A héten nyolc havi csúcsot érintett mindkét olajtípus ára.

Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben 1,1928 dolláron, az arany spot ára 0,09 százalékkal ment fel unciánként 1810,66 dollárra. A hónap eleje óta az euró 2,4 százalékkal erősödött a dollárral szemben, az arany spot ára pedig 3,6 százalékkal csökkent. Az arany ára a harmadik egymást követő hetet fejezi be csökkenéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!