Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.01.11

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,2-0,5 százalékos csökkenése várható a kereskedés kezdetén.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,65 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,66 százalékkal emelkedett pénteken, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,62 százalékkal nőtt. A múlt héten a páneurópai indexek három százalékos nyereségre tettek szert, az euróövezeti pedig két és fél százalékkal erősödött.

Pénteken a londoni FTSE 100 index 0,24 százalékkal erősödött, az elmúlt hetet pedig hat százalékos nyereséggel fejezte be. A frankfurti DAX 0,58 százalékkal emelkedett pénteken, a múlt heti nyeresége pedig két és fél százalék lett. Közel három százalékkal emelkedett az elmúlt héten a párizsi CAC-40 index, 0,65 százalékkal erősödve az utolsó kereskedési napon. A milánói tőzsde pénteken 0,21 százalékos indexemelkedéssel zárt, heti eredménye két és fél százalék nyereség lett, a madridi börze pedig pénteki 0,26 százalékos emelkedésével négy százalékos nyereséget halmozott fel az elmúlt héten.

Hétfőn a járvány terjedésének keresletcsökkentő hatásával szemben ismét feléledt aggodalmak miatt csökkent az olaj világpiaci ára. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent 1,11 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 55,37 dolláron, a WTI ára pedig 0,73 százalékkal állt alacsonyabban 51,86 dolláron. Kételyek ébredtek a piacon a globális üzemanyag-kereslet alakulásával szemben a szabad mozgás európai és kínai korlátozása miatt.

Mindkét olajtípus ára nyolc százalékkal 11 havi csúcsra, a koronavírus-járvány előtti szintre emelkedett az elmúlt héten, elsősorban a kitermelés csökkentésére tett szaúdi ígéretnek köszönhetően.

Az eurót 0,36 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2174 dolláron, az arany spot ára 0,48 százalékkal unciánként 1840,59 dollárra csökkent. Az arany ára hétfőn 1816,53 dolláron hat heti mélypontot érintett a dollár erősödése miatt.

A főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index 0.36 százalékkal emelkedett hétfőn 90,42 pontra. Az index tavaly március óta 12 százalékot veszített, de már 1,3 százalékkal emelkedett az elmúlt héten elért hároméves mélypontjához képest. Az eurót a múlt héten 1,2349 dolláron is jegyezték. A piacok a dollár számára kedvezőbb gazdaságpolitikát várnak az új amerikai adminisztrációtól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!