Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.03.23

Indexcsökkenésre lehet számítani kedden az európai tőzsdék nyitásakor. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető piacokon 0,4-0,7 százalékos csökkenés várható a kereskedés kezdetén.

Hétfőn vegyesen zártak az európai piacok. A nap nyertesei elsősorban a feldolgozóiparból kerültek ki, főként az autóiparból, a vesztesek pedig a szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalatok. Megterhelte a befektetői kockázatvállalási hajlandóságot a török líra gyengülése, valamint az isztambuli tőzsdeindex közel 10,0 százalékos esése, amely nyolc éve a legnagyobb volt. A piac azt követően szakadt be, hogy az államfő a hét végén menesztette a jegybank elnökét.

Hétfőn az FTSE EuroFirst 300 index 0,22 százalékkal zárt magasabban, a Stoxx Europe 600 index 0,19 százalékkal végzett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index viszont 0,08 százalékos csökkenéssel zárt.

Az előző nap Londonban 0,26 százalékkal emelkedett zárásra az FTSE-100 index, visszanyerve ezzel múlt heti 0,8 százalékos veszteségének egy részét. Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó részvénye több mint 3,0 százalékkal nőtt miután a vállalat vezetői arról számoltak be, hogy az Egyesült Államokban nagy számú résztvevővel elvégzett vizsgálat szerint az átlagnál is magasabb, 80 százalékos hatékonyságú a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaga a 65 év feletti korosztályban. Az IAG, easyJet és TUI részvények viszont 5,0 százalékkal gyengültek hétfőn.

Az előző nap a frankfurti DAX 0,25 százalékkal zárt magasabban elsősorban a Volkswagen részvényének köszönhetően, ami közel 6,0 százalékos nyereséggel végzett. A CAC-40 index viszont Párizsban 0,49 százalékkal csökkent. Párizsban az elmúlt héten négy heti karantént rendeltek el.

Milánóban 0,26 százalékos indexemelkedéssel zárt a tőzsde, Madridban viszont 1,76 százalékos indexcsökkenéssel két heti mélyponton fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

Az amerikai tőzsdék nyereséggel fejezték be a hétfői tőzsdenapot, az ázsiai piacokon viszont veszteséggel indul a keddi. Tokióban 0,52 százalékos csökkenéssel zárt a tőzsde, az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával pedig Sanghajban és Sencsenben több mint 1,0 százalékos veszteségben jártak a tőzsdeindexek. A hongkongi index 1,5 százalékkal, a szöuli pedig több mint 1,0 százalékkal gyengült.

Az olajár csökkent. A fertőzésszám európai emelkedése kétségeket támasztott a gazdasági fellendüléssel és az olajár keresletének alakulásával szemben. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 1,32 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,77 dolláron, a WTI ára pedig 1,28 százalékkal 60,77 dollárra csökkent.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1924 dolláron, az arany spot ára 0,05 százalékkal unciánként 1738,16 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!