Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Szerencsejáték, 2021.03.29

Csökkenő indexekkel induló kereskedésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban 0,3 százalék körüli indexcsökkenéssel kezdődhet a kereskedés hétfőn, a többi nagy európai tőzsdén pedig csekély, néhány töredék százaléknyi gyengüléssel.

Pénteken az európai tőzsdék indexemelkedéssel zártak. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,90 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,91 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,89 százalékos erősödéssel zárt. A héten a páneurópai indexek 0,8 százalék nyereségre tettek szert, az euróövezeti pedig 0,7 százalékosra.

A londoni FTSE-100 index 0,99 százalékkal erősödött pénteken az előző napi három hetes mélypontról. A hetet a londoni tőzsdeindex 0,48 százalékos nyereséggel fejezte be.

Frankfurtban 0,87 százalékkal erősödött pénteken a DAX index, heti nyeresége pedig 0,88 százalék lett. Párizsban a pénteki 0,61 százalék erősödéssel 0,15 százalékos veszteséggel fejezte be a hetet a CAC-40 index.

Milánóban 0,72 százalékkal emelkedett pénteken a tőzsdeindex és ezzel 13 havi csúcson zárt, 0,80 százalékos heti nyereséggel. A madridi tőzsdeindex a 1,05 százalékos pénteki emelkedésével egy heti csúcson, 0,06 százalékos heti nyereséggel zárt.

Nagy, 1,0 százalékot meghaladó nyereséggel zártak pénteken az amerikai tőzsdék is, hétfőn pedig szintén indexemelkedéssel indították el a globális tőzsdenapot az ázsiai piacok. Tokióban 1,2 százalékos nyereségben állt a tőzsdeindex nem sokkal a helyi zárás előtt. Sanghajban és Sencsenben közel 1,0 százalékos volt az indexnyereség az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával. A hongkongi és a szöuli tőzsdék pedig 0,2 százalékkal álltak pluszban.

Az előttünk álló hét fő tőzsdei tájékozódási pontjai lesznek a nagyobb nemzetgazdaságok teljesítményének felmérésére alkalmas feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek, az OPEC+ tanácskozása a termelési korlátozások sorsáról májustól kezdődően. A negyedik negyedévi GDP-növekedési adatait frissíti Nagy-Britannia és Oroszország. Az Eurostat az euróövezeti inflációs adatokat teszi közzé, az Európai Bizottság pedig az üzleti hangulatindexét.

Az olajár hétfőn csökkent, miután sikerült kiszabadítani a Szuezi-csatornán megfeneklett konténerhajót. Az olajár széles, napi 5-6 százalékos ingadozáson esett át az elmúlt héten a Szuezi-csatorna forgalmának leállása miatt. Pénteken 4,0 százalékkal erősödött az olajár.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 1,54 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,44 dolláron, a WTI ára pedig 1,74 százalékkal 59,91 dollárra csökkent. A Brent ára a múlt hét hétfői kezdéshez képest 1,5 százalékos, a WTI ára pedig 2,5 százalékos csökkenést mutat.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1779 dolláron az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával, az arany ára peidg 0,28 százalékkal állt alacsonyabban az azonnali piacon unciánként 1727,88 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!