Tőzsde - Gyenge kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.09.20

Indexcsökkenésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,5-0,6 százalékos veszteséggel kezdhetik a kereskedést.    

A héten a Fed kamatdöntő ülése szolgál majd a nemzetközi tőzsdék legfőbb tájékozódási pontjaként, és monetáris politikai ülést tart a brit és a japán jegybank is. A héten jelennek meg a gazdasági teljesítmény alakulására következtetni engedő euróövezeti, brit, amerikai és japán előzetes beszerzésimenedzser-indexek is.

Az európai indexek csökkentek pénteken. Az FTSE EuroFirst 300 index 0,91 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,88 százalékkal zárt alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,94 százalékkal csökkent.

Londonban 0,91 százalékkal gyengült az FTSE-100 index kéthavi mélypontra, a frankfurti DAX 1,03 százalékkal szintén kéthavi mélypontra, a párizsi CAC-40 pedig 0,79 százalékkal csökkent egyhavi mélypontra. Milánóban 0,98 százalékkos indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést a tőzsde, a madridi viszont 0,31 százalékkal magasabban zárt.

Veszteséggel zártak pénteken az amerikai tőzsdék is, a DJIA index kéthavi, az S&P index egyhavi mélyponton. A nemzetközi tőzsdék múlt heti figyelmét elsősorban a befektetési pozícióknak a Fed ezen a héten esedékes kamatdöntő ülését megelőző rendezése foglalta le. A hét folyamán közzétett makrogazdasági mutatók vegyes képet festettek a gazdasági helyzet alakulásáról, így kételyek merültek fel a Fedtől várt monetáris szigorítás ütemtervével szemben is.

Az ázsiai tőzsdéken vegyesen indult a hétfői kereskedés. Tokióban és Szöulban kissé emelkedtek az indexek. 0,3-0,5 százalék körül. Hongkongban viszont több mint három százalékos volt az esés, ami 11 havi mélypontra vitte le az indexet.

Hétfőn csökkent az olajár, mivel a hurrikánveszély miatt leállított olajkutakon a Mexikói-öbölben kezd megindulni a termelés, bár kapacitásuk több mint húsz százaléka még hiányzik a piacról.

Az európai kereskedés kezdete előtt bő egy órával a Brent nyersolaj ára hordónként 74,90 dolláron 0,58 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,72 százalékkal csökkent 71,45 dollárra.

Az olajár az elmúlt héten három százalékkal emelkedett azzal együtt is, hogy a hét utolsó napjaiban már csökkent. A Brent 48 százalékkal, a WTI 50 százalékkal áll az év eleji ára felett.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1717 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal csökkent unciánként 1751,60 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!