Tőzsde - Gyenge kezdés várható Európában

Gazdaság, 2018.12.18

Csökkenéssel folytathatják előző napi nagy gyengülésüket a kereskedés keddi kezdetén a főbb európai értékpapírpiacok.

A határidős indexjegyzések alapján a vezető indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi tőzsdék árfolyammutatói 0,5-0,6 százalék gyengüléssel kezdhetik a keddi kereskedést.

Hétfőn nagy veszteséggel zártak az európai tőzsdék. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 60 páneurópai indexek 1,15 és 1,14 százalékkal alacsonyabban fejezték be a kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,94 százalékkal gyengült. Londonban 1,05 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,86 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,11 százalékkal csökkent. Madridban 0,83 százalék, Milánóban 1,15 százalék volt az indexcsökkenés hétfőn.

Az árfolyamokat a globális gazdasági növekedés ütemének a lassulásától való félelem szorította le hétfőn. A múlt héten pénteken aggodalomra okot adó európai és kínai makrogazdasági adatok jelentek meg. Kínában több mint 15 éves mélypontra esett a kiskereskedelmi forgalom emelkedésének üteme novemberben, az ipari termelésé pedig közel hároméves mélységbe süllyedt a gazdaság lendületvesztésével párhuzamosan. Az euróövezetben pedig a várt enyhe gyorsulás helyett négyéves mélypontra lassult a magánszektor teljesítményének a növekedési üteme decemberben.

Hétfőn a kiskereskedelmi ágazat papírjai szenvedték meg leginkább a tartózkodó befektetői magatartást. A Next és a Marks & Spencer részvények közel öt százalékkal gyengültek, a Zalando papírja közel 12 százalékkal, a H&M papírja közel kilenc százalékkal.

Az olajárak kedden már a harmadik egymást követő napja csökkentek. A Brent 1,66 százalékkal állt alacsonyabban az európai kereskedési idő előtt mintegy másfél órával hordónként 58,62 dolláron, a WTI ára pedig 1,81 százalékkal csökkent 49,29 dollárra. A világpiacon mértékadó mindkét olajtípus ára már 30 százalékkal esett október óta, a WTI pedig mér több mint egy éve nem látott alacsony árat ért el. Az árcsökkenést a világ nyersolajkészleteinek a felhalmozódása és az Egyesült Államok termelésének várható további növekedése idézte elő.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1345 dolláron, az arany ára 0,11 százalékkal unciánként 1250,40 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!