Tőzsde - Gyenge kezdés várható Európában

Gazdaság, 2020.03.27

Indexcsökkenésre lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai tőzsdéken, Londonban, Frankfurtban és Párizsban 0,5-1,5 százalékos indexcsökkenésre lehet számítani a pénteki kereskedés kezdetén.

Az amerikai piacok 6 százalékos pozitív zárása után indexemelkedéssel nyitották meg a pénteki globális kereskedést az ázsiai tőzsdék. Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával Tokióban 2,5 százalék nyereségben járt a tőzsdeindex, a sanghaji indexek 1 százalék körüli nyereséget mutattak, csakúgy mint Hongkong, Szöulban pedig 2 százalék felé közelített a tőzsdeindex.

Csütörtökön gyenge kezdés után nyereséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai Stoxx Europe 600 index 2,55 százalékkal, az FTSE EuroFirst 300 index 2,37 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,70 százalékkal emelkedett. Londonban 2,24 százalék nyereséggel zárt az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,28 százalékkal, a párizsi CAC-40 3,51 százalékkkal emelkedett. Milánóban 0,73 százalék, Madridban 1,31 százalék indexemelkedéssel zárt csütörtökön a tőzsde.

A tőzsdei befektetők figyelmét Európában is a kétezer milliárd dolláros amerikai támogatási program köti le. Olyannyira, hogy figyelmen kívül hagyták a munkanélküliek számának rendkívüli mértékű emelkedését az Egyesült Államokban. A múlt héten soha nem látott mértékben, több mint hárommillióra emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Az átlagos heti adat egy-két százezer körül szokott lenni.

Az utazási és üdülési ágazat árfolyamindexe 6 százalékkal emelkedett, az autóipari részvények viszont gyengültek. A Daimler 0,5 százalékkal, a Volkswagen 1 százalékkal gyengült.

Az amerikai konjunktúra-csomagból profitáló Boeing részvényét követve az MTU hajtóműgyártó vállalat és az Airbus repülőgépgyár jelentős mértékben felfelé korrigálta korábbi nagy veszteségeit. Az MTU 12 százalékkal, az Airbus 21 százalékkal erősödött.

A gazdasági ösztönzők reményében erősödő tőzsdei árfolyamokat az olajár is követte felfelé. A Brent 0,76 százalékkal állt magasabban az európai kereskedés kezdete előtt két órával a nemzetközi kereskedelemben hordónként 26,54 dolláron, a WTI ára 2,08 százalékkal 23,07 dollárra emelkedett. Mindkét olajtípus ára már mintegy 60 százalékkal csökkent az év eleje óta a vírusjárvány várható keresletcsökkentő hatása miatt.

Az arany spot ára az európai kereskedés kezdete előtt két órával a globális kereskedelemben 1627,79 dolláron állt unciánként, változatlan szinten. Az arany ára több mint 8 százalékkal emelkedett a héten részben értékőrző befektetési eszköz szerepének, részben a dollár gyengülésének köszönhetően. Az arany heti nyeresége a legnagyobb 2008 decembere óta.

Az eurót 0,34 százalékkal jegyzik erősebben 1,1066 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!