Tőzsde - Gyenge zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.02.16

Pozitív kezdésből veszteségbe fordult zárásra a vezető európai tőzsdeindexek többsége kedden.

A Londonban vezetett FTSE EuroFirst 300 európai gyűjtőindex 0,06 százalékos csökkenéssel végzett, a Stoxx Europe 600 index szintén 0,06 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,22 százalékos mérséklődéssel fejezte be a keddi kereskedést.

Piaci megfigyelők szerint a tőzsdei befektetők a koronavírus-oltások lassú terítése, ennek a gazdasági fellendülést késleltető hatása miatt váltak óvatosabbá. Olyannyira, hogy ez a nap kedvező makrogazdasági híreinek pozitív hatását is elnyomta.

A negyedik negyedévben az első becslésnél kevésbé csökkent az euróövezeti bruttó hazai termék az Eurostat második becslése alapján. Emellett még a németországi befektetői hangulat is jobbnak bizonyult a vártnál februárban.

Londonban 0,09 százalékkal végzett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,32 százalékkal korrigált lefelé zárásra az előző napi rekordról. A párizsi CAC-40 viszont 0,01 százalékkal emelkedett zárásra. Milánóban 0,66 százalékos, Madridban 0,58 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a keddi tőzsdenap.

Az európai tőzsdék keddi gyengülésével ellentétben az amerikai tőzsdék vezető indexei nyitás után új rekordokat döntöttek kedden, bár később ott is negatív korrekció vette kezdetét.

Az olajár 13 havi csúcsnál, a koronavírus-válság előtti szinten ingadozik. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 0,27 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 63,13 dolláron, a WTI ára viszont emelkedett, 0,69 százalékkal állt magasabban 59,88 dolláron hordónként.

Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2111 dolláron, az arany spot ára 0,80 százalékkal unciánként 1803,38 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!