Tőzsde - Gyengülés az ázsiai piacokon

Gazdaság, 2018.12.06

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai börzék csütörtökön, és a még nyitva tartó piacok is mínuszban voltak mindenütt a térségben.

A már bezárt tőzsdék közül a tokiói értéktőzsde irányadó Nikkei225 indexe 1,91 százalék csökkenéssel, 21 500 ponton fejezte be a napot, a részvények szélesebb körét felölelő Topix index pedig 1,97 százalékkal süllyedt.

Az ausztrál tőzsde irányadó mutatója 0,19 százalékos, a tajvani tőzsdemutató pedig 2,34 százalékos mínuszban zárt.

A reggel 7 órakor még nyitva tartó hongkongi tőzsde 2,93 százalékos, a sanghaji börze irányadó mutatója 1,62 százalékos, a szöuli Kospi mutató pedig 1,52 százalékos gyengülést jelzett.

A lejtmenetet az a bejelentés váltotta ki, hogy amerikai kérésre Kanadában letartóztatták a Huawei Technologies kínai mobil távközlési berendezéseket gyártó cég globális pénzügyi igazgatóját.

A hírre az ázsiai börzéken elsősorban a chipgyártó cégek részvényeinek az ára esett. Elemzők szerint félő, hogy a mostani eset miatt ismét elmérgesedhet a kapcsolat Kína és az Egyesült Államok között kereskedelmi téren.

Nemrég, november végén a Huawei Technologies visszautasította az amerikai Wall Street Journal című lapban ellene felhozott vádakat, amelyek szerint a cég berendezései nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének az Egyesült Államok és szövetségesei számára.

A Huawei akkori közleménye szerint a Wall Street Journal cikke az Egyesült Államok kormányzatának Kína ellen indított kereskedelemi háborúja jegyében született meg, és az amerikai termékek számára próbál piacot teremteni a kínai cégek kiszorításával az amerikai és a nyugat-európai piacokról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!