Tőzsde - Indexcsökkenés várható az európai tőzsdék nyitásakor

Gazdaság, 2020.03.18

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban az indexek nagy, akár négy százalékos csökkenésére is lehet számítani a szerdai kereskedés kezdetén.

Kedden az európai tőzsdeindexek szélsőséges ingadozás után 2-3 százalékos nyereséggel fejezték be a kereskedést. A főbb indexek 3-4 százalékos pozitív kezdést követően nap közben hasonló mértékben tértek ki negatív tartományba is.

Az árfolyamok alakulása a koronavírus-járvány várható gazdasági hátrányai, illetve a károk mérséklésére remélt kormányzati beavatkozások között ingadozó befektetői hangulatot tükrözte. A nap közben bekövetkezett árfolyamcsökkenés részben a berlini ZEW gazdaságkutató intézetnek az euróövezeti gazdasági hangulat jelentős mértékű márciusi romlását kimutató jelentésének is tulajdonítható volt. A kimutatás szerint az euróövezetben a gazdasági hangulatindex és az aktuális helyzet megítélését számszerűsítő mutató együttes romlásának márciusi mértékéhez hasonló nagyságrendű visszaesésre legutóbb 2008 őszén, a gazdasági-pénzügyi válság idején volt példa.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 2,61 százalék, a Stoxx Europe 600 index 2,26 százalék nyereséggel fejezte be a keddi kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 3,27 százalékkal végzett magasabban.

Londonban 2,79 százalék nyereséget ért el az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 2,25 százalékkal végzett magasabban, a CAC-40 Párizsban pedig 2,84 százalékkal erősödött. A madridi tőzsde 6,46 százalékos indexnyereséget könyvelt el kedden, a milánói tőzsdén pedig 2,23 százalékkal zárt magasabban a tőzsdeindex.

A nap vesztesének kedden is az utazási és vendéglátási ágazat papírjai bizonyultak, az ágazati mutató hat százalékos gyengülésével.

Az olaj világpiaci ára a keddi csökkenés után ismét lejjebb ereszkedett szerdán. A Brent kedden négy százalékkal, a WTI pedig hat százalékkal csúszott lejjebb négy éve nem látott alacsony szintre. Az árcsökkenést az egyre romló keresleti kilátások, valamint az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők között a kínálat további mérsékléséről meghiúsult egyeztetések idézték elő. Szaúd-Arábia és Oroszország emellett még vetélkedésbe is bocsátkozott egymással piaci részesedésük megőrzése érdekében.

Szerdán az európai kereskedés kezdete előtt két órával a Brent nyersolaj ára 1,01 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 28,44 dolláron, a WTI ára pedig 1,98 százalékkal 26,79 dollárra csökkent.

Az eurót 0,42 százalékkal jegyzik erősebben 1.1042 dolláron, az arany spot ára 0,60 százalékkal unciánként 1519,19 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!