Tőzsde - Indexcsökkenés várható Európában

Gazdaság, 2019.12.09

A pénteki nagy indexemelkedés több-kevesebb negatív korrekciója várható hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai értékpapírpiacok közül a londoni 0,3 százalék körüli indexcsökkenéssel kezdheti a hétfői kereskedést, a frankfurti és a párizsi pedig az árfolyammutató csekély, néhány pontos pozitív vagy negatív elmozdulásával nyithat.

Pénteken nagy erősödéssel nyugtázták az értékpapírpiacok az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezése felé tett első lépés, egy átmeneti megállapodás közelgő megkötésének a lehetőségét. A piac reményei szerint még az importvámok december 15-re kitűzött beígért megemelése előtt létrejöhet az első fázisú megállapodás az Egyesült Államok és Kína között.

Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 páneurópai indexek 1,21 és 1,16 százalékkal erősödtek pénteken, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,21 százalékkal emelkedett.

Londonban 1,43 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,86 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 1,21 százalékkal emelkedett. Madridban 1,51 százalék, Milánóban 0,93 százalék indexemelkedéssel zárta a pénteki kereskedést a tőzsde.

Az olajár hétfőn lefelé korrigálta előző heti nagy nyereségét a kínai exportnak az amerikai szankciók negatív hatását tükröző váratlan novemberi csökkenése miatt. Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a Brent nyersolaj ára 0,26 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 64,22 dolláron, a WTI ára pedig 0,44 százalékkal 58,94 dollárra csökkent.

Az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás reményében és az OPEC termeléscsökkentési megállapodásának köszönhetően a világpiaci olajárak mintegy hat százalékkal emelkedtek az elmúlt héten. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális együttműködése, az "OPEC+" a napi 1,2 millió hordós önkéntes kitermelési korlátozás napi 500 ezer hordós megemelésében állapodott meg a piaci túlkínálat megfékezése érdekében. A megállapodás a jövő év márciusáig hatályos.

A kínai export novemberben 1,1 százalékkal csökkent éves bázison az októberi 0,9 százalékos csökkenés után. A piac 1,0 százalékos növekedést várt novemberre. Az import viszont 0,3 százalékkal nőtt, ami hét hónapja az első növekedés volt. Kínának így a várakozásoknál kisebb külkereskedelmi többlete alakult ki novemberre.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1061 dolláron, az arany spot ára 0,08 százalékkal unciánként 1460,68 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!