Tőzsde - Indexcsökkenéssel nyitott New York

Gazdaság, 2019.10.08

A hétfői gyenge zárást követően a nem javuló amerikai-kínai kereskedelmi viszony miatt indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA 30 index 0,76 százalék, az S&P 500 index 0,73 százalék, a Nasdaq Composite index 0,75 százalék veszteséget mutatott a kereskedés kezdetén.

A piacokat az a hír késztette fokozott óvatosságra, hogy Washington korlátozni tervezi a kínai tőkepiacok elérhetőségét amerikai befektetők előtt, valamint újabb kínai cégeket vesz fel a kereskedelmi feketelistára. Szaporodnak annak a jelei is, hogy nem sikerül haladást elérni a csütörtökön kezdődő amerikai-kínai kereskedelmi egyeztetéseken sem.

Az ellentétek elmélyülésének híre elsősorban a kínai piacnak erősen kitett amerikai cégek részvényeit érintette hátrányosan. Már a nyitás előtt gyengült a tőzsdén kívüli kereskedelemben számos jelentősebb részvény, az Intel- és az Nvidia-papírok egy százalékkal, a Boeing másfél százalékkal.

A piacok figyelme mindezektől függetlenül már kezd a jövő héten induló harmadik negyedévi eredménybeszámoló-szezonra irányulni annak felmérésére, mennyiben érintette ténylegesen a vállalatok gazdálkodását a kereskedelmi ellentétek éleződése. A becslések szerint az S&P 500 index tagvállalatainak nyeresége három százalékkal maradhat el az egy évvel ezelőttitől.

Az olaj ára csökkenésnek indult a kereskedelmi ellentétek fokozódása tükrében. Az amerikai piaci nyitáskor a WTI 1,04 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 52,20 dolláron, a Brent ára 0,93 százalékkal 57,81 dollárra csökkent.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0972 dolláron, az arany spot ára 0,90 százalékkal unciánként 1506,66 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!