Tőzsde - Indexemelkedés várható az európai tőzsdéken pénteken

Gazdaság, 2021.12.03

Indexemelkedéssel indulhat pénteken a kereskedés az európai tőzsdéken. Pénteken is folytatódik az új vírusvariáns gazdasági következményeitől tartva az európai tőzsdéken kialakult hullámvasút.

Hétfőn nyereséggel zártak a tőzsdék, majd kedden nagy veszteséggel, szerdán pedig még a hétfőinél is nagyobb nyereséggel, amiből aztán csütörtökön ismét nagy veszteség lett zárásra. Pénteken a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,5-0,8 százalék körüli emelkedésére lehet számítani a kereskedés kezdetén.

Az FTSE EuroFirst 300 index 1,17 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,15 százalékkal csökkent csütörtökön, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,70 százalékkal végzett alacsonyabban.

Az FTSE-100 index 0,55 százalékkal zárt alacsonyabban, a frankfurti DAX index 1,35 százalékkal csökkent, Párizsban a CAC-40 index 1,25 százalékkal gyengült. A milánói tőzsde 1,39 százalékos, a madridi 1,80 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a csütörtöki kereskedést.

Az olajár pénteken emelkedésbe fordult azt követően, hogy csütörtökön átmenetileg 4,0 százalékos veszteséget is elszenvedett, mielőtt pozitív tartományban zárt volna. Az OPEC csütörtökön termelésnövelési programjának terv szerinti folytatása mellett döntött, vagyis decemberben is újabb napi 400 ezer hordóval emeli meg havi kvótáját. Az OPEC később pontosította az álláspontját, jelezve hogy decemberben kész egy előre hozott ülésen azonnal közbelepni, ha felmerül a kereslet jelentősebb csökkenésének veszélye az új vírusvariáns okán bevezetésre kerülő korlátozások miatt.

Péntek reggel az európai piaci kezdés előtt bő egy órával a Brent nyersolaj ára 1,62 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 70,80 dolláron, a WTI ára pedig 1,68 százalékkal emelkedett 67,62 dollárra.

Az arany ára emelkedett ugyan, de egy havi mélypont közelében tartózkodik és előreláthatólag a harmadik egymást követő hetet fejezi be veszteséggel. A spot ár 0,23 százalékkal áll magasabban unciánként 1772,70 dolláron.

Az eurót 0,43 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1291 dolláron. Az euró árfolyama 16 havi mélypontnál ingadozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!