Tőzsde - Javult a hangulat a főbb európai piacokon

Gazdaság, 2019.03.25

Javult a hangulat és elrugaszkodtak napi mélypontjukról a főbb nyugat-európai értéktőzsdék hétfőn, miután az ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe a vártnál kedvezőbbnek bizonyult, enyhítve a recessziós félelmeket a legnagyobb euróövezeti gazdaságban.

Megállt a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx 600-index esése, eddigi napi csúcsán már csak 0,12 százalékos mínuszt mutatott, míg Frankfurtban, Milánóban, Madridban és Párizsban rövid időre nyereségbe fordultak át az irányadó tőzsdemutatók, miután az ifo délelőtt tíz órakor közzétett hangulatindexéből azt olvasták ki a befektetők, hogy a német gazdaság lendületbe jön a következő hónapokban.

Az európai tőzsdék idei legrosszabb hetüket zárták pénteken, miután a vártnál jóval rosszabb európai és amerikai gazdasági adatok felkorbácsolták a világgazdasági növekedés lassulása miatti aggodalmakat. A tízéves német államkötvények hozama 2016 októbere óta először ismét negatív tartományba került. A három hónapos amerikai kincstárjegy hozama 2007 közepe óta először meghaladta a tízéves amerikai államkötvény hozamát. A fordított hozamgörbét széles körben a recesszió egyik fő indikátorának tekintik.

"A feldolgozóipar kilátásait övező bizonytalanságok váltják ki az eladási hullámot, amit a továbbra is erős szolgáltatási szektor összefüggéseiben kell vizsgálni" - mutatott rá Mike Bell, a JP Morgan Asset Management alapkezelő elemzője. Hozzátette, hogy egymásnak ellentmondóak az adatok, az egyik felmérés szerint a feldolgozóipar tevékenysége romlik, a másik szerint viszont javul.

Hétfőn kora délután a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,55 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,09 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,17 százalékos mínuszban állt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,43 százalékos, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékos, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,11 százalékos veszteséget mutatott. A határidős indexek enyhén veszteséges nyitást valószínűsítenek New Yorkban.

Az egészségügyi és a technológiai szektor lefelé, míg a bankok és az autógyártók árfolyamának emelkedése felfelé húzta az indexeket.

Az egyes részvények közül a Bayer német vegy- és gyógyszeripari konszern 2,60 százalékos mínuszban, 57,76 eurón forgott a frankfurti tőzsdén, miután vezérigazgatója a hét végén közölte, hogy a menedzsment továbbra is bírja a felügyelő bizottság bizalmát annak dacára, hogy amerikai leányvállalata, a Monsanto Roundup nevű gyomirtójáról újabb amerikai bíróság mondta ki a múlt héten, rákkeltő hatású az emberre nézve.

A Fiat Chrysler 3,2 százalékkal drágult arra a sajtóhírre, hogy az olasz-amerikai autógyártó elutasította a francia Peugeot közeledését.

Az Inmarsat brit műholdüzemeltető vállalat árfolyama 8,6 százalékkal emelkedett, miután megállapodás született arról, hogy egy magánbefektetőkből álló konzorcium 3,4 milliárd dollárért felvásárolja a céget.

Az eurót 1,1324 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon délután fél kettő után, a pénteki záráshoz képest 0,09 százalékkal erősödött az európai közös fizetőeszköz.

A legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken. A májusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,55 százalékos mínuszban, 66,38 dolláron, az áprilisi szállítású WTI pedig 0,41 százalékos veszteségben, 58,80 dolláron forgott.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,46 százalékkal 1318,40 dollárra nőtt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!