Tőzsde - London kivételével emelkedéssel nyithatnak a főbb európai részvénypiacok

Gazdaság, 2019.10.11

A New York-i és az ázsiai tőzsdék nyomdokain haladva emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken, kivéve Londont, ahol a devizaárfolyamok változásaira érzékenyen reagáló vállalatok részvényei - a font erősödése miatt a dollárral szemben - valószínűleg lefelé indulnak meg.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 24 ponttal csökkenhet, míg a frankfurti DAX-30 index 35 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 14 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

A hangulatot az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat övező optimizmus határozza meg. A két ország kereskedelmi főtárgyalói csütörtökön kezdtek tárgyalni Washingtonban. Az egyeztetések zárása után Donald Trump amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy "nagyon, nagyon jó tárgyalásokban" állnak Kínával. Megismételte, hogy pénteken fogadja Liu Ho Kínai miniszterelnök-helyettest, főtárgyalót. A Fehér Ház egyik tisztviselője pedig azt mondta, hogy "valószínűleg a vártnál jobban" alakultak a tárgyalások csütörtökön.

Európában újraéledtek a remények, hogy Nagy-Britannia végül mégiscsak rendezett módon hagyja el az Európai Uniót. Ennek hátterében az áll, hogy Boris Johnson brit és Leo Varadkar ír miniszterelnök csütörtökön úgy vélte, "van olyan ösvény, amely elvezethet a megállapodáshoz" a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről a kilépés határideje, október 31. előtt. A hírre közel 2 százalékkal erősödött az angolt font a dollárral szemben.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek az indexek pénteken. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 1,27 százalékkal, 503,90 pontra emelkedett.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,02 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,91 százalékos nyereségben zárt, míg a dél-koreai Kospi 1,06 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,89 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,47 százalékos pluszban állt zárás előtt szűk egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 2,45 százalékos, Szingapúrban 0,73 százalékos, Mumbaiban pedig 0,16 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett az ázsiai kereskedésben.

A decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,05 százalékos drágulással, 60,31 dolláron, a novemberi szállítású WTI pedig 1,81 százalékos emelkedéssel, 54,52 dolláron forgott közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,10 százalékkal, 1502,45 dollárra nőtt.

Csütörtökön mérsékelt nyereségekben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,28 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,58 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,27 százalékos pluszban zárt. Milánóban 1,03 százalékkal, Madridban pedig 1,25 százalékkal nőtt az irányadó mutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,65 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,66 százalékkal emelkedett, míg az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,92 százalékkal kúszott feljebb.

New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,57 százalékos, az S&P 500-as index 0,64 százalékos a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,60 százalékos pluszban zárta a kereskedést csütörtökön.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!