Tőzsde - Mérsékelt csökkenéssel zártak az irányadó kínai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2019.01.14

Mérsékelt csökkenéssel zártak az irányadó kínai tőzsdeindexek hétfőn, miután a vártnál sokkal rosszabb decemberi külkereskedelmi adatok felerősítették a gazdasági növekedés lassulása a globális kereslet lanyhulása miatti aggodalmakat, de a vállalati adók tervezett csökkentésének híre visszafogta a veszteségeket.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,71 százalékkal, 2535,77 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,87 százalékkal, 7409,20 pontra csökkent. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 0,87 százalékos mínuszban, 3067,78 ponton zárt.

A növekedést valószínűsítői elemzői várakozásokra rácáfolva Kína exportjának dollárban számított értéke decemberben éves összehasonlításban 4,4, százalékkal, 2017 decembere óta a legnagyobb mértékben, az importjáé pedig 7,6 százalékkal, 2016 júliusa óta a legerősebb ütemben csökkent. Ez azt vetíti előre, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában tovább lassul a növekedés, és a globális kereslet gyengül.

A Nomura elemzői a kínai export gyengüléséből azt a következtetést vonták le, hogy a kínai jüan árfolyamának közelmúltbeli erősödése rövid életűnek bizonyulhat, a pekingi vezetés talán jobban igyekszik az átfogó kereskedelmi megállapodás megkötésére az Egyesült Államokkal, valamint a kínai döntéshozóknak agresszívabb lépéseket kell tenniük a gazdasági növekedés stabilizálására.

A jüan hétfőn közel hathavi csúcsra erősödött az amerikai dollárral szemben, de a gyenge külkereskedelmi adatok közzététele után elkezdett gyengülni. A Kínán belüli (onshore) devizapiacon záráskor a dollár 6,7687 jüanon forgott, 0,03 százalékkal gyengült a kínai fizetőeszköz.

A tőzsdén a nap egyik vesztese a pénzügyi szektor volt, alindexe több mint 0,6 százalékkal esett. Ennek az az oka, hogy a bankfelügyelet pénteken közölte, a kereskedelmi bankok nem teljesítő hitelállományának aránya tízéves csúcsra, 1,89 százalékra nőtt.

A kereskedelmi miniszter a hét végén azt ígérte, hogy Kína enyhít a külföldi befektetések szigorú szabályozásán, és foglalkoznak a Kínában működő külföldi vállalatok nehézségeinek megoldásával. A munkaügyi minisztérium közölte, hogy intézkedéseket tesz a foglalkoztatottság stabil fenntartásának biztosítására. A kínai devizapiaci felügyelet pedig jelezte, hogy megduplázzák a minősített külföldi intézményi befektetők kvótáját a kereslet kielégítésének céljából.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a hét végén ugyancsak arról beszélt, hogy a kisebb vállalatokat érintő, tervezett adócsökkentések támogatják a foglalkoztatás és a gazdasági stabilitás fenntartását, valamint hosszú távon kiszélesítik az adóalapot az országban.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 1,38 százalékos mínuszban, 26 298,33 ponton fejezte be a kereskedést.

A tokiói tőzsde munkaszüneti nap miatt zárva volt. A dél-koreai Kospi 0,53 százalékkal, 2064,52 pontra, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,02 százalékkal, 5773,40 pontra esett.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,89 százalékkal, 486,54 pontra süllyedt a nap végére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!