TV műsor

Tőzsde - Mínuszban zártak a nyugat-európai piacok

Gazdaság, 2018.11.12

Jelentős mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn.

A londoni FTSE100 index 0,73 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,79 százalékos mínusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,93 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 1,11 százalék csökkenéssel zárta a hétfői kereskedést.

Európában hétfőn nem közöltek jelentős piacmozgató hatású makroadatot.

A befektetői hangulatot rontotta az Olaszország és az Európai Bizottság közötti vita, amely a 2019-es költségvetési terv miatt alakult ki. Az Európai Bizottság október végén visszautasította az olasz költségvetési tervezetet, és november 13-ig adott időt módosítására, hogy megfeleljen a korábbi uniós ajánlásoknak és római kötelezettségvállalásoknak.

Az aggodalmakat tovább fokozta az olasz bankszektor gyengesége. Hétfőn felfüggesztették a Carige bank részvényeinek tőzsdei kereskedését, miután sajtóhírek szerint 400 millió euróra lenne szüksége tőkehiányának pótlására.

A nagyvállalatok közül az SAP és az Infineon jelentős mínuszban zárt a befektetőket nyugtalanító hírek folytán. Az SAP egyes elemzői értékelések szerint magas áron vásárolja meg a Qualtrics fogyasztói hangulatfigyelő vállalatot, az Infineon termékei iránti kereslet alakulása szintén aggasztja a befektetőket.

A hétfői kereskedés vesztese a technológiai szektor mellett a dohányipar volt. A dohányipari részvények árfolyama arra a hírre reagált, miszerint az Egyesült Államok a mentolos cigaretták árusítását tiltó döntésre készül. A hír leginkább a British American Tobacco részvényét sújtotta, árfolyama több mint 10,5 százalékos mínuszban zárta a kereskedést.

Jelentősen emelkedett a kőolaj világpiaci ára hétfőn, miután Szaúd-Arábia energetikai minisztere közölte, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és partnerei szerint a globális kereslet mérséklődése napi egymillió hordós kitermelés-csökkentést indokol.

A európai tőzsdezáráskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 79 cent plusszal, 70,97 dolláron állt.

Ugyanekkor a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,55 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 1,30 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 2,09 százalék csökkenést jelzett.

Az arany unciánkénti ára 0,18 százalékkal, 2,20 dollárral 1204,20 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1251 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1266 dollár után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!