Tőzsde - Nagy emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Gazdaság, 2020.03.24

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed gazdaságélénkítő csomagjának köszönhetően.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai értékpapírpiacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban nagy, négy-öt százalékos indexemelkedés is várható a kereskedés kezdetén.

A Fed hétfőn este bejelentett gazdaságösztönző monetáris intézkedési csomagja, nyílt végű eszközvásárlási programja az amerikai tőzsdezárást még nem tudta pozitívba fordítani, de az ázsiai tőzsdék már indexemelkedéssel indították el a keddi globális tőzsdenapot.

Az európai kerekedés kezdete előtt mintegy két órával Tokióban hét százalék felett állt a tőzsdeindex, Sanghajban másfél-két százalékos nyereséget mutattak a tőzsdemutatók, a hongkongi index négy százalék feletti nyereségben járt, a tajvani tőzsdemutató négy és fél százaléknál, a szöuli pedig nyolc százalék felett.

Hétfőn a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 4,13 százalék, a Stoxx Europe 600 index 4,30 százalék, az Euróövezeti EuroStoxx50 index 2,47 százalék csökkenéssel fejezte be a kereskedést. Londonban 3,79 százalékkal csökkent az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 2,10 százalékkal, a CAC-40 Párizsban 3,32 százalékkal esett. Madridban 3,31 százalékos, Milánóban 1,09 százalékos indexcsökkenéssel fejezték be a hétfői kereskedést a tőzsdén.

Az olaj ára kedden emelkedésnek indult, az európai kereskedési idő kezdete előtt mintegy két órával a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 3,14 százalékkal állt magasabban, hordónként 27,88 dolláron, a WTI ára pedig 3,64 százalékkal, 24,21 dollárra emelkedett.

Az olaj árát a kétezer milliárd dolláros amerikai gazdaságélénkítő program terve emelte meg, ami a törvényhozásban elakadt ugyan, de a támogatási csomagtól a piacok a koronavírus-járvány következményeinek az enyhítését, és azt várják, hogy nem csökken tovább az olajkereslet.

Az olajár emelkedéséhez a dollár gyengülése is hozzájárult, csakúgy, mint az arany árának emelkedéséhez. Az eurót 0,52 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0777 dolláron, az arany spot ára 0,63 százalékkal, unciánként 1562,91 dollárra emelkedett.

A dollárt a Fed hétfőn este bejelentett rendkívüli monetáris intézkedései gyengítették. A hat vezető devizában kalkulált dollárindex kedden reggel ezért már 0,5 százalékos veszteséget mutatott, a dollárban denominált aranyár pedig emelkedett. Az arany ára már hétfőn este is emelkedett négy százalékkal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!