Tőzsde - Nagy indexemelkedéssel nyitott New York

Gazdaság, 2020.05.18

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai tőzsdéken a járványvédelmi korlátozások feloldása és az ösztönzőknek köszönhetően ezzel párhuzamosan beinduló gazdasági fellendülés reményében.

New Yorkban a DJIA-30 index 1,58 százalék, az S&P-500 index 2,41 százalék, a Nasdaq Composite index 1,84 százalék emelkedéssel nyitott.

A járványvédelmi korlátozások várható feloldását a biztató oltóanyag-kísérletek híreiből vezették le a tőzsdei befektetők, másrészt nagy reményeket fűznek a kormányzati ösztönzőprogramok növeléséhez is a gazdaság recesszióból való kisegítése érdekében.

A biztató oltóanyag-kísérletekről beszámoló Moderna Inc részvénye 26 százalékkal emelkedett a nyitás előtt a tőzsdén kívüli forgalomban.

A Fed elnöke Jerome Powell a hét végén megerősítette, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve kész a szükséges monetáris ösztönzőkkel támogatni a gazdasági növekedést, és meggyőződését fejezte ki egyúttal a gazdaság fokozatos talpraállásáról.

Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai értékpapírpiacok is nagy, három-négy százalékos nyereségekben jártak a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően számos, korábban súlyosan érintett európai országban. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 3 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 3,7 százalékos nyereséget mutatott az amerikai piacok nyitásakor.

Az olajár is nagyot emelkedett hétfőn a kereslet élénkülése reményében és a már bejelentett termelési korlátozásoknak köszönhetően. Az amerikai piaci nyitáskor a WTI ára 8,77 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 32,11 dolláron, a Brent ára pedig 6,86 százalékkal 34,73 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,31 százalékkal jegyzik erősebben 1,0848 dolláron, az arany spot ára 0,20 százalékkal unciánként 1746,55 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!