Tőzsde - Nyereséges zárás Európában

Gazdaság, 2019.05.15

Pozitív kezdés után nyereséggel fejezte be a szerdai kereskedési napot az európai értékpapírpiacok túlnyomó többsége.

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,39 és 0,21 százalék nyereséget mutattak, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,52 százalék emelkedéssel zárt.

Londonban 0,73 százalékkal erősödött az FTSE-100 index a még nem hivatalos záróadatok alapján, a frankfurti DAX index 0,84 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,47 százalékkal emelkedett. Erősödéssel fejezte be a szerdai kereskedést a madridi tőzsde is, az index 0,45 százalékkal emelkedett, Milánóban azonban 0,23 százalék veszteségben állt az európai kereskedési idő végén a vezető tőzsdeindex.

Az árfolyamok erősödéshez szerdán nagyban hozzájárultak az amerikai autóimport-vám május 18-án esedékes megemelésének elhalasztásáról megjelent sajtóértesülések. Washingtoni kormányzati körökből származó értesülésekre támaszkodó beszámolók szerint Donald Trump elnök kész hat hónappal elhalasztani az autóimportra kivetett vámok megemelését. A döntés hivatalos bejelentése még a héten várható. A hír az amerikai piacokon is megfordította az árfolyamok alakulásának az irányát, az európai kereskedési idő végén a fél százalék körüli veszteséggel kezdő főbb amerikai indexek már 0,2-0,7 százalék nyereségben jártak.

A hír megemelte az európai autóipari részvények árfolyamát, az ágazati index két százalékkal erősödött. A Fiat Chrysler másfél százalékkal, a Daimler két és fél százalékkal, a BMW két százalékkal, a Volkswagen 0,3 százalékkal erősödött.

Megfordult az olajár alakulásának az iránya is, az amerikai piaci nyitáskor még vesztességet mutató olajárak az európai záráskor már emelkedésbe billentek. A Brent 1,11 százalékkal állt magasabban hordónként 72,03 dolláron, a WTI ára 0,70 százalékkal 62,21 dollárra emelkedett.

Az európai kereskedési idő végén az euró árfolyama szinte változatlanul állt, 1,1204 dolláron 0,01 százalék erősödést mutatott. Az arany ára 0,01 százalékkal unciánként 1296,15 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!