Tőzsde - Pluszban zártak a főbb európai piacok

Gazdaság, 2019.05.24

Magabiztos pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.

A londoni FTSE100 index 0,65 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,49 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 0,67 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,71 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Az előző nap jelentős veszteségei után pénteken felfelé korrigáltak az európai piacokon a tőzsdeindexek, ugyanis némileg mérséklődött az amerikai-kínai kereskedelmi viszály miatti aggodalom. Donald Trump amerikai elnök megismételte, hogy biztonsági szempontból nagyon veszélyesnek tartja a Huawei Technologies kínai távközlési eszközöket gyártó óriásvállalatot, viszont lehetségesnek nevezte, hogy ha megállapodásra tudnak jutni Kínával a kereskedelmi kérdésekről, a Huawei is valamilyen formában része lehet az egyezségnek. Trump azt jósolta, hogy hamarosan vége lesz az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak.

A befektetők emellett az európai politikai fejleményekre figyeltek. Az előzetes sajtóértesüléseknek megfelelően Theresa May, az Egyesült Királyság második női miniszterelnöke pénteken bejelentette, hogy június 7-én távozik a Konzervatív Párt éléről, ezzel azonban nem csökkent a Brexitet övező bizonytalanság.

Ágazati szinten a pénteki kereskedés egyik nyertese a kereskedelmi konfliktusok enyhüléséhez fűzött remények folytán a bányaipar volt.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,45 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,35 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,47 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 32 cent (0,47 százalék) plusszal, 68,08 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,13 százalékkal, 1,65 dollárral 1283,75 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1202 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1191 dollár után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!