Tőzsde - Pozitív hétzárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.01.08

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek többsége. Az európai értékpapírpiacok nyereséges hetet tudhatnak maguk mögött.

Az európai kereskedési idő végén az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,45 százalék, a Stoxx Europe 600 index 0,49 százalék nyereséget mutatott. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,61 százalékkal emelkedett pénteken.

Londonban 0,26 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,61 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,65 százalékkal emelkedett. A milánói tőzsdeindex 0,12 százalékos, a madridi pedig 0,22 százalékos emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést.

A nap nyertesei közé tartoztak a fejlett technológiai papírok az ágazati index közel három százalékos emelkedésével. Az autóipari ágazati index viszont több mint egy százalékkal csökkent.

A páneurópai indexek három százalékos nyereséget halmoztak fel a héten, az euróövezeti pedig két és fél százalékosat.

Londonban hat százalékos nyereséget ért el az index a hét eleje óta, a frankfurti, a párizsi és a milánói tőzsdemutatók két és fél százalékosat, a madridi pedig négy százalékosat.

Az olajár emelkedett pénteken, az európai piacok zárásakor a Brent 2,15 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 55,55 dolláron, a WTI ára pedig 1,77 százalékkal 51,73 dollárra emelkedett.

A Brent nyersolaj ára hét százalékkal, a WTI ára hat és fél százalékkal emelkedett a héten, elsősorban a kitermelés csökkentésére tett szaúdi ígéretnek köszönhetően. Mindkét olajtípus 11 havi csúcsot ért el a koronavírus-válság előtti, februári árszinten.

Az eurót 0,18 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2248 dolláron, az arany spot ára 2,91 százalékkal unciánként 1858,15 dollárra csökkent. Az euró 0,3 százalékkal erősebb a dollárnál, mint a hét elején volt. Az arany spot ára két százalékot csökkent a hét eleje óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!