Tőzsde - Pozitív kezdés az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2022.08.11

Indexemelkedéssel nyugtázták a csütörtöki nyitásban az enyhülő amerikai inflációs adatokat a főbb európai tőzsdeindexek.    

A Stoxx Europe 600 index 0,38 százalékkal kezdett magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,59 százalékkal erősödött.

Londonban az FTSE-100 index 0,07 százalékkal csökkent a kezdéskor, a frankfurti DAX index 0,42 százalékkal nyitott magasabban, Párizsban a CAC-40 index pedig 0,57 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,45 százalékos, Madridban 0,40 százalékos indexemelkedéssel indult a csütörtöki tőzsdenap.

Az amerikai inflációs nyomás tartós csökkenésének reménye csütörtökön pozitívan hathat az európai értékpapírpiacokra. Júliusban az amerikai infláció a vártnál jóval nagyobb mértékben, 8,5 százalékra húzódott vissza az előző hónapban elért 9 százalékos, több mint negyven éve legmagasabb szinttől. A szerdai amerikai inflációs jelentés után megnőtt a tőzsdei befektetők kockázatvállalási hajlandósága, ami megmutatkozott a csütörtöki globális tőzsdenap ázsiai kezdetén is. Az ázsiai indexek többsége másfél-két százalékos nyereséget ért el. A piacok reményei szerint a Fed a csillapodó inflációs nyomásnak köszönhetően enyhít a monetáris szigorítás pályáján is.

A tőzsdei jelentések szezonja lassan a végéhez közeledik, de csütörtökön még számos jelentősebb cég beszámolója keltheti fel a piacok figyelmét.

Az olajár csökkent, az amerikai olajkészletek az elmúlt héten a várt 73 ezer hordó helyett 5,5 millió hordóval emelkedtek. Elhárult az európai Barátság kőolajvezetéken is a szállítási fennakadás. Az olajár eddig 3 százalék körüli heti nyereségnél tart, de hat havi mélypont közelében, az ukrajnai háború előtti szinten.

Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,09 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 91,84 dolláron, a Brent 0,11 százalékkal csökkent 97,28 dollárra.

Az arany spot ára csökken, 0,32 százalékkal áll alacsonyabban unciánként 1786,40 dolláron. Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,0306 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!