Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2019.11.05

A hétfőn szerzett lendületre építve az árfolyamok további emelkedése várható a keddi kereskedés kezdetén az európai tőzsdéken.

A határidős jegyzések alapján a főbb árfolyamindexek 0,1-0,4 százalékos erősödésére lehet számítani a tőzsdék nyitásakor.

Hétfőn az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződésének reményében és kedvező makrogazdasági mutatóknak köszönhetően nagy, esetenként egy százalékot is meghaladó indexerősödéssel fejezték be a kereskedést az európai tőzsdék. A páneurópai indexek négy éve a legmagasabb szintet értéke el hétfőn. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 1,04 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 1,00 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,14 százalékkal erősödött. A Stoxx Europe 600 index legutóbb 2015 áprilisában állt hasonlóan magasan.

Hétfőn Londonban 0,92 százalékkal zárt magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,35 százalék, a párizsi CAC-40 pedig 1,08 százalék nyereségre tett szert. Madridban 0,95 százalék indexemelkedéssel zárt a tőzsde, a milánói tőzsdeindex pedig 1,64 százalékkal emelkedett.

A hírek leginkább az amerikai és kínai kereskedelmi kapcsolatok javulásában leginkább érintett ágazatoknak, az autóiparnak és a nyersanyagiparnak kedveztek, ágazati indexeik három százalék körüli nyereséget értek el.

A nap egyik legjobban teljesítő papírja a Ryanair részvénye volt várakozáson felüli fél éves eredményének köszönhetően. A Ryanair részvénye több mint nyolc százalékkal erősödött. Az IAG légitársasági holding részvénye egy százalékkal erősödött az Air Europe megvásárlásának hírére.

Az olajár a pénteki két dolláros és a hétfői néhány centes emelkedés után kedden tovább emelkedett a kedvező világkereskedelmi kilátásoknak köszönhetően. A Brent nyersolaj ára az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával 0,27 százalékkal állt magasabban a globális kereskedésben hordónként 62,30 dolláron, a WTI ára pedig 0,18 százalékkal 56,64 dollárra emelkedett.

Az eurót változatlan árfolyamon, 1,1126 dolláron jegyzik, az arany spot ára 0,43 százalékkal unciánként 1503,13 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!