Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.04.09

Indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön az európai tőzsdék nyitásakor.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakulát árfolyamok alapján a főbb európai piacokon indexemelkedés várható a csütörtöki kezdéskor. Londonban 0,8 százalék, Frankfurtban és Párizsban 0,7 százalék, Milánóban 0,1 százalék indexemelkedésre lehet számítani.

Az amerikai piacok szerdai nyereséges zárása után Ázsiában vegyesen, bár többségében indexemelkedéssel indították el a csütörtöki kereskedést a vezető piacok. Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával a sanghaji és hongkongi tőzsdeindexek fél százalék körüli, Szöulban pedig egy százalék feletti nyereségben jártak. Tokióban viszont mintegy fél százalékkal gyengült a tőzsdeindex.

Szerdán veszteséggel zárt az európai tőzsdék többsége. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,16 százalékkal csökkent, a Stoxx Europe 600 index 0,02 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,22 százalékkal gyengült. Londonban 1,44 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,23 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 0,10 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,18 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex szerdán, Madridban pedig 0,72 százalék veszteséggel.

Indexveszteséggel indult szerdán a kereskedés az európai tőzsdéken, miután a piacok túlzottnak találták járvány enyhüléséhez fűzött reményeket és az ennek köszönhetően az előző nap bekövetkezett árfolyam emelkedést. A befektetői hangulaton tovább rontott, hogy az európai pénzügyminisztereknek nem sikerült megállapodniuk a gazdaságösztönző támogatási rendszerről.

Nem javítottak a hangulaton a nap közben publikált gazdasági prognózisok sem. A német gazdasági kutatóintézetek közös prognózisa négy százalék feletti GDP-csökkenést vetített előre az idén.

A nap nagy vesztesei az olaj és gázipari részvények voltak az ágazati mutató közel másfél százalékos csökkenésével. Gyengültek a biztosítók ís. Erősödtek viszont a vírusjárvány korábbi nagy vesztesei, az utazási és üdülési ágazat papírjai. Indexük három százalékkal emelkedett. A TUI utazási iroda részvénye például hat százalékkal erősödött. Az Airbus részvénye közel öt százalékkal emelkedett.

Az olajár emelkedéssel előlegezte meg az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők csütörtöki tanácskozásától remélt termeléscsökkentő megállapodást.

A csütörtöki európai kereskedés kezdete előtt két órával a Brent 0,85 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 33,12 dolláron, a WTI ára pedig 2,75 százalékkal 25,78 dollárra emelkedett.

Az olajár az év eleje óta a koronavírus-járvány keresletcsökkentő gazdasági következményei miatt sokat esett. A Brent az év elején még 66 dolláron állt, azóta árának 50 százalékát elveszítette. A WTI 61 dolláron állt az év elején, az ára azóta 58 százalékkal csökkent.

Az eurót 0,12 százalékkal jegyzik erősebben 1,0869 dolláron, az arany spot ára 0,21 százalékkal unciánként 1648,47 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!