Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.06.23

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai tőzsdék nyitásakor. A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján Londonban 0,4 százalékos, Frankfurtban 0,6 százalékos, Párizsban 0,6 százalékos indexemelkedés lehet a kereskedés kezdetén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,6 százalékos emelkedéssel nyithat.

A keddi globális tőzsdei kereskedést az ázsiai piacok indexemelkedéssel indították el. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával Tokióban 0,9 százalékkal, Sanghajban 0,4 százalékkal, Hongkongban 0,9 százalékkal, Tajpejben 0,3 százalékkal, Szöulban pedig 0,5 százalékkal állt magasabban az árfolyammutató.

Az ázsiai indexek az amerikai tőzsdék hétfői nyereséges zárását követték keddi erősödésükkel. A technológiai papírokkal túlsúlyos Nasdaq Composite index újabb rekordot ért el New Yorkban.

Hétfőn veszteséggel zártak az európai tőzsdék a vírusjárvány ismételt fellángolásától való aggodalmak miatt. Több országból a fertőzöttek számának növekedéséről érkeztek jelentések. A múlt hetet még 2-4 százalékos nyereséggel zárták a főbb piacok a járványvédelmi korlátozások fokozatos feloldását nyugtázva.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,80 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,76 százalékkal gyengült hétfőn, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,84 százalékot veszített. A két páneurópai index az elmúlt hetet 3,3 és 3,2 százalék nyereséggel zárta, az euróövezeti mutató pedig 3,6 százalékkal emelkedett.

Londonban 0,76 százalékos csökkenéssel zárt hétfőn az FTSE-100 index a pénteki 1,1 százalékos és az egész heti 3 százalékos nyereség után. A frankfurti DAX 0,55 százalékkal zárt alacsonyabban, miután a múlt héten 3,2 százalékkal erősödött. A párizsi CAC-40 index hétfőn 0,55 százalékkal csökkent, az elmúlt hetet pedig 2,9 százalékos nyereséggel fejezte be. Madridban 0,92 százalék volt a hétfői indexcsökkenés, az elmúlt heti nyeresége pedig 1,7 százalék volt. A milánói tőzsde 0,71 százalékos veszteséggel fejezte be a hétfői kereskedést, 3,9 százalékos heti nyereség után.

Az olajár emelkedése hétfőn átmenetileg megtorpant a járvány terjedésével járó keresleti aggodalmak miatt, majd emelkedett és kedden ismét megtorpant. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent 0,05 százalékkal állt alacsonyabban hordónként 43,06 dolláron, a WTI ára pedig 0,29 százalékkal 40,61 dollárra csökkent.

Az olajárat az OPEC+ hatékonynak bizonyult termeléscsökkentése emeli, mértékét fékezi ugyanakkor az aggodalom a járvány újbóli terjedése és az olajkeresletnek az ezzel együtt járó csökkenésének a lehetősége. A Brent a múlt hetet hétfőtől péntekig 8,9 százalékos, a WTI pedig 9,6 százalékos áremelkedéssel zárta.

Az eurót 1,1263 dolláron kedden 0,05 százalékkal jegyzik erősebben az előző napi zárásnál, az arany spot ára 0,08 százalékkal unciánként 1753,34 dollárra csökkent. Az euró az elmúlt héten a dollárral szemben 0,7 százalékkal gyengült, az arany spot ára pedig ugyanennyivel emelkedett. Az arany ára egy havi csúcson tartózkodik értékőrző szerepének köszönhetően a járvány visszatérésétől való aggodalmak miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!