Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.01.20

Pozitív kezdésre lehet számítani szerdán az európai tőzsdéken. A főbb indexek a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján 0,3 százalék körüli emelkedéssel kezdhetik a kereskedést.

Az európai tőzsdeindexek gyengültek kedden az elhúzódó járványvédelmi lezárások miatt. A nap nagy vesztesei közé tartoztak egyebek között az autóipari részvények az európai autóeladások rekordmértékű tavalyi visszaesését mutató adatok hatására.

Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,12 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,19 százalékkal, az euróövezeti EuroStxx50 index 0,20 százalékkal zárt alacsonyabban kedden.

Londonban 0,11 százalékos csökkenéssel fejezte be a keddi kereskedést az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,24 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,33 százalékkal csökkent zárásra. A milánói tőzsde 0,25 százalékos indexcsökkenéssel zárt, a madridi pedig 0,67 százalékos csökkenéssel két hete a legalacsonyabb szintre esett vissza.

Az olaj ára a javuló keresleti kilátásoknak köszönhetően emelkedik. Kína, a világ legnagyobb olajfelhasználója várakozáson felüli makrogazdasági adatokat publikált a hét elején, emellett csökkentek az amerikai nyersolajkészletek is, valamint a piac nagy reményeket fűz Washington gazdaságösztönző lépéseihez is.

A Brent ára 0,54 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben az európai piaci kezdés előtt bő két órával hordónként 56,20 dolláron, a WTI ára pedig 0,66 százalékkal 53,33 dollárra emelkedett.

Az amerikai gazdaságösztönző tervek gyengítették a dollárt, a főbb devizák kosarával szemben kalkulált dollár-index egy havi csúcsról fordult vissza. Az index az európai kereskedés kezdete előtt bő két órával 0,13 százalékkal állt alacsonyabban, 90,36 ponton.

Janet Yellen, a hivatalba lépő washingtoni adminisztráció pénzügyminiszter-jelöltje felsőházi meghallgatásán merész és nagy lépéseket szorgalmazott a járványellenes gazdaságösztönző intézkedések meghozatalakor, arra hivatkozva, hogy a fellendülésből származó előnyök mellett eltörpülnek az adósság növekedésének a hátrányai. A piac növekvő inflációs várakozásaiból következő dollárgyengülés így emelkedéshez segítette az arany árát is.

Az eurót 0,11 százalékkal jegyzik erősebben 1,2142 dolláron, az arany spot ára 0,48 százalékkal unciánként 1849,30 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!