Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.02.10

Indexemelkedésre lehet számítani szerdán az európai tőzsdék nyitásakor. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb piacokon 0,5 százalék körüli erősödés várható a kereskedés kezdetén.

Kedden ez európai tőzsdék többségében veszteséggel zártak. Az FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 páneurópai indexek 0,06 és 0,09 százalékkal zártak alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,12 százalékkal csökkent.

Londonban 0,12 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, miután csekély mínuszban indult neki a keddi kereskedési napnak. Frankfurtban 0,34 százalékkal csökkent a DAX index, a párizsi CAC-40 viszont 0,10 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,54 százalékos, Madridban 1,42 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a keddi tőzsdenap.

Vegyesen fejezték be a keddi kereskedést az amerikai piacok. A Wall Streeten csökkentek a főbb indexek, a Nasdaq piac árfolyammutatói emelkedtek.

A szerdai tőzsdenapot lendületes indexemelkedéssel indították el az ázsiai piacok, Tokió kivételével. Nem sokkal a zárás előtt a tokiói Nikkei225 index 0,05 százalékos mínuszban állt. Sanghajban és Sencsenben másfél százalékos nyereségben jártak a tőzsdemutatók az európai kereskedés kezdete előtt mintegy két órával, csakúgy, mint Hongkongban. Tajpejben és Szöulban fél százalékkal emelkedtek az indexek.

Az olajár szerdán lefelé korrigált kissé a korábban elért, több mint egyéves csúcsról. Az olajárat a gazdasági fellendüléstől várható pozitív keresleti kilátások erősítik, valamint az a tény, hogy az OPEC+ piaci jelentések szerint tartja magát önként vállalat termeléskorlátozási kvótájához. Kedden az áremelkedéshez hozzájárult még az amerikai nyersolajkészletek váratlan mértékű csökkenéséről tett jelentés is.

Az európai kereskedési idő szerdai kezdete előtt bő két órával a Brent nyersolaj ára 0,18 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 61,11 dolláron, a WTI ára pedig 0,03 százalékkal 58,34 dollárra csökkent.

Az eurót 0,08 százalékkal jegyzik erősebben 1,2127 dolláron, az arany spot ára 0,27 százalékkal unciánként 1843,26 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!