Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.06.10

Indexemelkedésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon a kereskedés kezdetén.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető indexek 0,2 százalék körüli emelkedéssel indulhatnak neki a csütörtöki kereskedésnek.

A nap folyamán számos fontos, a befektetői magatartást erősen befolyásoló makrogazdasági adat és monetáris politikai iránymutatás jelenik meg. Áprilisi ipari termelési adatokat tesz közzé néhány nagyobb európai nemzetgazdaság. Megjelenik az OPEC havi rendszeres piaci jelentése. Kamatdöntő ülést tart és beszámol monetáris politikai terveiről az Európai Központi Bank (EKB). A májusi amerikai inflációs adatok alapján pedig a Fed monetáris politikai magatartására vonatkozóan lehet majd következtetéseket levonni.

Szerdán az európai tőzsdeindexek vegyesen zártak, többségében szerény nyereséggel. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,10 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,09 százalékkal emelkedett, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0.02 százalékkal zárt magasabban.

Londonban 0,20 százalékkal csökkent az FTSE-100 index a nyersanyagipari vállalatokat és bankokat célzó eladási nyomás alatt. A frankfurti DAX index 0,38 százalékkal csökkent szerdán. Milánóban 0,26 százalékkal zárt alacsonyabban a tőzsdeindex, követve a Ferrari részvényének közel három százalékos esését.

A párizsi CAC-40 index már sorban a negyedik egymást követő kereskedési napot zárta nyereséggel 21 éves árfolyamcsúcs közelében. Szerdán az index 0,19 százalékkal erősödött. A madridi tőzsdeindex szerény 0,03 százalékos nyereséget ért el szerdán.

Az amerikai tőzsdeindexek veszteséggel zártak szerdán, az ázsiai piacok viszont nyereséggel indították el a csütörtöki globális tőzsdenapot. Tokióban és Szöulban 0,4 százalékos emelkedésben voltak a tőzsdeindexek az európai kereskedés kezdete előtt két órával, a hongkongi index 0,3 százalékos emelkedést mutatott, Sanghajban 0,8 százalékkal, Sencsenben pedig 1,3 százalékkal járt magasabban az árfolyammutató.

Az olajár lefelé korrigált csütörtök reggel az előző nap elért több éves csúcsról. A Brent 72,83 dollárnál is járt szerdán, ami 2019. május 20. óta a legmagasabb ára volt, a WTI pedig 70,62 dollárnál, ami az esetében 2018. október 17. óta a legmagasabb árszintnek számít.

Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával a Brent ára 0,65 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 71,75 dolláron, a WTI ára pedig 0,64 százalékkal csökkent 69,51 dollárra.

Az eurót 0,09 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2167 dolláron, az arany spot ára 0,12 százalékkal csökkent unciánként 1886,31 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!