Tőzsde - Pozitív kezdés várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.06.22

Indexemelkedésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a vezető tőzsdéken az árfolyamindex 0,2-0,3 százalékos emelkedése várható a kereskedés kezdetén.

Az elmúlt heti veszteséget követően hétfőn ismét emelkedő lendületet vettek az európai tőzsdeindexek. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke Christine Lagarde az Európai Parlament előtt megerősítette, hogy még nem érkezett el a kamatemelések ideje, mert a monetáris szigorítás szerinte idő előtti megkezdése kockáztatná az éledező gazdasági fellendülést és inflációs kockázatokkal járna. A tőzsdeindexek elmúlt heti csökkenését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ezzel ellenkező értelmű, monetáris szigorítás felé hajló jelzései váltották ki.

Az európai gyűjtőindexek 0,7 százalékkal erősödtek hétfőn. Az FTSE EuroFirst 300 index 0,72 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,71 százalékkal és szintén 0,71 százalékkal az euróövezeti EuroStoxx50 index.

Londonban 0,64 százalékkal végzett magasabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 1,00 százalékkal emelkedett, a CAC-40 index Párizsban 0,51 százalékkal zárt erősebben. Milánóban 0,71 százalékos, Madridban 0,23 százalékos indexemelekdéssel fejeződött be a hétfői tőzsdei kereskedés.

Nyereséggel zártak hétfőn az amerikai piacok is, a Wall Street indexei másfél százalék körüli emelkedést értek el, a Nasdaq Composite index pedig 0,8 százalékosat.

Indexemelkedéssel indította el a keddi globális tőzsdenapot az ázsiai tőzsdék többsége. A tokiói index közel három százalékkal emelkedett, visszanyerve az előző napi veszteségét. A sanghaji index 0,8 százalékkal, a sencseni 0,2 százalékkal emelkedett. A tajpeji index 0,8 százalékos, a szöuli 0,7 százalékos emelkedést mutatott az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával. Veszteségbe csak a hongkongi tőzsdeindex fordult, 0,2 százalékkal.

Az arany spot ára hét heti mélypontnál jár, kedd reggel 0,10 százalékkal unciánként 1781,38 dollárra csökkent.

A hat vezető nemzetközi fizetőeszközzel szembeni dollárárfolyam alapján kalkulált dollár-index kissé visszahúzódott ugyan a hét elején 92 pont felett elért 10 heti csúcsáról, de így is 0,11 százalékos napi emelkedéssel 92,00 pontnál áll. Az eurót 0,16 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1897 dolláron.

Az olajár több éves csúcsnál ingadozik. A Brent nyersolaj ára 75 dollárnál 25 havi csúcsot érintett. Hétfőn a Brent ára közel két százalékkal emelkedett. Kedden a nyitás óta 0,13 százalékkal emelkedett az ár hordónként 75,00 dollárra. A jegyzés 75,23 dollárnál is járt, 2019 áprilisa óta a legmagasabb szinten. A WTI az előző napi közel három százalékos nyereséggel 2018 októbere óta a legmagasabb árszintnél stagnál. Az európai kereskedés kezdete előtt két órával a WTI ára 0,01 százalék csökkenést mutatott hordónként 73,11 dolláron.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!