Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Gazdaság, 2019.11.12

Pozitív kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon a hétfői indexcsökkenés után.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb indexek, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,5 százalékos emelkedéssel kezdhetik a keddi kereskedést és az euróövezeti EuroStoxx50 index is szerény, 0,03 százalék körüli emelkedést érthet el.

Hétfőn Párizs kivételével estek az európai tőzsdeindexek. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,04 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,02 százalékkal csökkent, az euróövezeit EuroStoxx50 index 0,08 százalékkal végzett alacsonyabban. Londonban az FTSE-100 index 0,42 százalékkal, a frankfurti DAX 0,23 százalékkal csökkent, Párizsban viszont a CAC-40 index 0,07 százalék szerény nyereséget ért el. A madridi tőzsde 0,06 százalékos, a milánói 0,19 százalékos indexcsökkenéssel fejezte be a hétfői kereskedést.

A hétfői árfolyamcsökkenés az előző heti nyereségek részleges korrekciójának tekinthető. Az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezése felé tett első lépésekhez fűzött remények és a tőzsdei eredménybeszámoló-szezon pozitív adatai ugyanis nagy nyereséghez segítették a múlt héten az indexeket. A kínai kereskedelmi minisztérium bejelentette, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon elért eredmények függvényében szakaszosan megszüntetik az egymás termékeire korábban bevezetett pótvámokat. A hét végén azonban Donald Trump amerikai elnök elégedetlenségének adott hangot, lassúnak nevezte a tárgyalások menetét, és leszögezte, hogy az Egyesült Államok csak egy, a "számára kedvező" megállapodásba fog belemenni. Az elnök hét végi szavai hétfőre lehűtötték a befektetői kedélyeket a nemzetközi értékpapírpiacokon.

A hétfői európai tőzsdei kereskedés legnagyobb vesztesei a kínai kereskedelmi kapcsolatoknak leginkább kitett ágazatok részvényei voltak. A nyersanyagipar ágazati mutatója például egy százalékkal gyengült.

Az olajár a részvényárfolyamokhoz hasonlóan a hétfői fél százalék körüli csökkenés után kedden már emelkedésnek indult. Az európai kereskedési idő kezdete előtt másfél órával a globális kereskedelemben a Brent nyersolaj ára 0,55 százalékkal állt magasabban hordónként 62,52 dolláron, a WTI ára pedig 0,47 százalékkal 57,13 dollárra emelkedett.

Az eurót 0,04 százalékkal jegyzik erősebben 1,1036 dolláron, az arany spot ára 0,42 százalékkal unciánként 1449,52 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!