Tőzsde - Pozitív kezdés várható Európában

Gazdaság, 2019.11.15

Az előző napi veszteségek korrekciójaként pozitív kezdésre lehet számítani pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai indexek közül, a londoni, a frankfurti és a párizsi 0,2-0,6 százalék emelkedéssel kezdhetik a pénteki kereskedést, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,2 százalékkal nyithat magasabban.

Csütörtökön veszteséggel zártak az európai tőzsdék. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 0,42 és 0,36 százalékkal csökkentek, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,29 százalékkal zárt alacsonyabban. Londonban 0,80 százalékkal végzett gyengébben az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,38 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,10 százalékkal gyengült. Madridban 0,23 százalékkal, Milánóban 0,41 százalékkal fejezte be alacsonyabban a csütörtöki kereskedést a tőzsdeindex.

Az európai indexek csütörtöki vesztesége a vártnál gyengébbnek bizonyult kínai makrogazdasági mutatóknak, valamint az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok mihamarabbi rendeződésébe vetett remények eloszlásának volt tulajdonítható. Péntekre azonban már fordult a kocka, a Fehér Ház gazdasági tanácsadója Larry Kudlow "közelgő köztes megállapodásról" tett említést a Kínával folyó kereskedelmi tárgyalásokról szólva.

Az arany ára az értékpapírpiaci befektetések iránti érdeklődés újbóli erősödésével párhuzamosan csökkenésnek indult: az európai kereskedés kezdete előtt másfél órával a spot ár 0,44 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben unciánként 1464,50 dolláron.

Az euró árfolyama alig változott, jegyzése 0,01 százalékkal 1,1023 dollárra emelkedett.

Az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok rendeződésével párhuzamosan megemelkedő kereslet kilátása növelte pénteken az olaj világpiaci árát. Erősödik ugyanakkor a piacon az a meggyőződés is, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők jövő havi tanácskozásukon meghosszabbítják önkéntes termeléskorlátozási megállapodásuk hatályát. A Brent nyersolaj ára 0,34 százalékkal hordónként 62,49 dollárra, a WTI ára 0,37 százalékkal 56,98 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!