Tőzsde - Pozitív korrekció várható az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2020.01.28

Az előző napi mély veszteségek mérsékelt pozitív korrekciójával kezdhetik a keddi tőzsdei kereskedést a főbb európai piacok.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb értékpapírpiacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban 0,2-0,4 százalékos indexemelkedéssel indulhat a keddi kereskedés.

Hétfőn a kínai koronavírus-járvány miatt kialakult aggodalmak mély veszteségbe nyomták az árfolyamindexeket a világ tőzsdéin. Európában két százalékot meghaladó veszteséggel zártak a főbb piacok, az amerikai tőzsdéken másfél százalék körüli volt a veszteség.

Az árfolyamcsökkenés leginkább a kínai kereskedelmi kapcsolatokban erősen érintett ágazatokat, így például a nyersanyagipart érintette a legérzékenyebben. Az európai nyersanyagipari ágazati index több mint négy százalékkal gyengült hétfőn.

A légitársaságok részvényei is nagyot gyengültek hétfőn, az Air France-KLM 5,6 százalékkal, a British Airways tulajdonosa, az ICAG 5,4 százalékkal, az easyjet 5,0 százalékkal.

Nyomás alá helyezte az árfolyamokat hétfőn még a németországi üzleti hangulatindex várt javulás helyett januárban bekövetkezett romlása is.

Hétfőn a páneurópai FTSE EuroFirst 300 index és a Stoxx 600 index egyaránt 2,26 százalékkal gyengült, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 2,68 százalékkal csökkent. Londonban 2,29 százalékkal zárt alacsonyabban az FTSE-100 index, a DAX Frankfurtban 2,74 százalékkal csökkent, a párizsi CAC-40 pedig 2,68 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 2,31 százalékos, Madridban 2,05 százalékos indexveszteséggel fejeződött be a hétfői tőzsdei kereskedés.

Az olajár kedden már sorban a hatodik napja gyengül a kínai vírusfertőzés következtében várhatóan csökkenő gazdasági teljesítmény és ezzel párhuzamosan alacsonyabb olajkereslet miatt. A Brent ára hordónként 58,49 dolláron 0,15 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben az európai piacok nyitása előtt másfél órával, a WTI ára pedig 0,02 százalékkal 53,13 dollárra csökkent.

Az eurót 0,05 százalékkal jegyzik erősebben 1,1021 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1579,22 dollárra csökkent.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!