Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.01.14

Vegyes kezdésből nyereségbe fordult csütörtökön zárásra az európai tőzsdék többsége a biztatónak bizonyult negyedéves vállalati eredmény beszámolóknak köszönhetően.

A páneurópai FTSE EuroFirst 300 index 0,70 százalékos, a Stoxx Europe 600 index 0,71 százalékos emelkedéssel végzett, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,74 százalékkal zárt magasabban.

Az európai tőzsdéken a befektetői hangulatot az új amerikai adminisztrációtól várt gazdaságösztönző lépések mellett a vártnál nagyobb növekedést mutató decemberi kínai export- és importadatok is javították. A megjelent negyedéves vállalati eredménybeszámolók is biztató adatokkal szolgáltak. A járványvédelmi korlátozások terjedése azonban továbbra is erősen visszafogja a befektetői aktivitást.

Londonban 0,83 százalékkal erősödött az FTSE-100 index. Az index emelkedéséhez a legnagyobb mértékben az easyJet járult hozzá közel 7 százalékos, a Carnival hat és fél százalékos, és az IAG légitársaság holding öt és fél százalékos erősödéssel.

A frankfurti DAX 0,40 százalékkal zárt magasabban. Az európai autóipar kiemelkedően jól teljesített a kínai külkereskedelmi forgalom fellendülése láttán. A Volkswagen négy százalékkal, a Daimler és a BMW két százalékkal erősödött. A párizsi CAC-40 index 0,33 százalékkal zárt magasabban. A PSA részvénye négy százalékkal erősödött a többi európai autógyártóval együtt, de a Renault részvénye három százalékkal gyengült az autógyár költségcsökkentési programjáról és modellválasztékának szűkítéséről tett bejelentésére. A Carrefour részvénye hat és fél százalékkal esett, miután a francia kormány kifogást emelt a kanadai Alimentation Couche-Tard által tett átvételi ajánlat ellen.

A dél-európai indexek közül a milánói 0,40 százalék csökkenéssel zárt a kormánykoalíció felbomlása miatt. A Fiat Chrysler azonban az autógyártó ágazat európai emelkedését követve négy százalék nyereségre tett szert.

A madridi tőzsde 0,12 százalék emelkedéssel fejezte be a csütörtöki tőzsdenapot. Az IAG részvénye a madridi tőzsdén is a legjobban szereplő papírok között volt.

Az olajár csökkent csütörtökön. A Brent ára az európa piacok zárásakor 0,66 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 55,69 dolláron, a WTI ára pedig 0,06 százalékkal 52,88 dollárra csökkent.

Az eurót 0,07 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2148 dolláron, az arany spot ára 0,15 százalékkal unciánként 1848,05 dollárra emelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!