Tőzsde - Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.07.05

Vegyes kezdés után indexnyereséggel fejezték be a hétfői kereskedést az európai értékpapírpiacok, felfelé korrigálva kissé az elmúlt heti veszteségeiket.

Az elmúlt hetet az európai tőzsdék többsége veszteséggel fejezte be. Az európai gyűjtőindexek heti eredménye 0,2-0,4 százalékos csökkenés lett, az euróövezeti gyűjtőindex pedig 0,9 százalékos veszteséggel zárta a hetet. A londoni FTSE-100 index heti eredménye 0,2 százalék veszteség volt. A DAX index viszont 0,2 százalékos pozitív eredménnyel zárta az elmúlt hetet. A párizsi CAC-40 index 0,9 százalékkal, a milánói tőzsdeindex szintén 0,9 százalékkal, a madridi 2,1 százalékkal lett gyengébb az elmúlt héten.

A hétfői kereskedést az európai gyűjtőindexek közül az FTSE EuroFirst 300 index 0,29 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,35 százalékkal fejezte be magasabban. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,06 százalékkal erősödött hétfőn.

Londonban 0,58 százalékkal erősödött hétfőn az FTSE-100 index. A londoni index erősödéséhez nagyban hozzájárult a Morrisons szupermarket lánc részvényének tíz százalékot meghaladó erősödése a Fortress Investment Group által vezetett befektetői konzorcium átvételi ajánlatának köszönhetően.

A frankfurti DAX 0,07 százalékkal zárt magasabban, a CAC-40 pedig Párizsban 0,22 százalékos pozitív eredményt ért el hétfőn. Milánóban 0,63 százalékos, Madridban 0,45 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

Az indexeknek bizakodásra okot adó makrogazdasági mutatók adtak lendületet az erősödéshez hétfőn. Júniusban 15 éve a legmagasabb szintre nőtt az euróövezet gazdasági aktivitása a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet kimutatása alapján.

Az olajár emelkedik, három éves csúcs közelében jár. Az OPEC tagországokat és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelőket összefogó informális együttműködés, az OPEC+ pénteken önkéntes termeléskorlátozási kvótájának részleges kivezetését tervezte az év végéig. Ennek értelmében augusztus és december között havi lépésekben összesen napi 2 millió hordóval növelnék a termelésüket. A kvótából a jövő évre fennmaradó részt pedig április helyett 2022 végére vezetnék ki. A megállapodást az Egyesült Arab Emírségek blokkolta, a tárgyalások így hétfőn is folytatódnak.

A Brent nyersolaj ára az európai kereskedési idő végén 0,93 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 76,88 dolláron, a WTI ára pedig 1,05 százalékkal ment fel 75,95 dollárra.

Az elmúlt héten a WTI ára 1,5 százalékkal emelkedett, a Brent ára viszont 1,0 százalékkal csökkent. A WTI ára már sorban a hatodik hetet tudja maga után áremelkedéssel, a Brentnek viszont hat hét alatt ez volt az első árcsökkenéses hete. Az év eleje óta a Brent ára 49 százalékkal, a WTI ára 58 százalékkal emelkedett.

A dollár-index 0,02 százalékkal emelkedett 92,25 pontra. Az eurót 1,1862 dolláron jegyzik, 0,01 százalékkal gyengébb árfolyamon. Az arany spot ára 1791,60 dolláron áll unciánként, ami 0,24 százalékos napi emelkedésnek felel meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!