Tőzsde - Szerény pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Gazdaság, 2021.07.06

Csekély indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon, majd a nyitás után nem sokkal már vegyesen alakultak az árfolyamok.

A DJIA-30 index 0,07 százalékos, az S&P-500 index 0,01 százalékos, a Nasdaq Composite index 0,17 százalékos emelkedéssel nyitott a hét első kereskedési napján, a hosszú hétvégét követően. A kereskedés első perceiben a Wall Street indexei 0,1-0,2 száazlékos veszteségbe csúsztak, a Nasdaq index 0,2 százalékkal emelkedett.

Hétfőn a piacok ünnep miatt zárva tartottak. Pénteken a vezető indexek nyereséggel zártak.

A különböző szektorokban eltérően alakultak az árfolyamok még a kereskedés kezdete előtt a tőzsdén kívüli forgalomban. A Washington és Peking között éleződé politikai feszültség elsősorban a technológiai ágazat részvényeit terhelte meg. Az energiaipari vállalatok részvényei ugyanakkor erősödtek a több éves csúcsokat döntögető olajár emelkedésével párhuzamosan.

A kínai Didi Global árfolyama negyedével is csökkent még a kereskedés kezdete előtt a tőzsdén kívüli forgalomban, miután a kínai hatóságok napokra felfüggesztették a cég mobil alkalmazásának a használati engedélyét. Az árfolyamcsökkenés az amerikai tőzsdén jegyzett más kínai vállalatok részvényeire is kiterjedt, az Alibaba és a Baidu részvények egy és három százalékkal gyengültek.

A keddi kezdés előtt tartott árfolyamok alapján az év eleje óta a DJIA és a Nasdaq index egyaránt 13,6 százalékos, az S&P index 15,8 százalékos nyereséget halmozott fel. A pénteki kereskedést az S&P index rekordon fejezte be, mégpedig hét egymást követő kereskedési napon beállított újabb és újabb rekordok után.

A DJIA szerény veszteséggel fejezte be a június hónapot a múlt hét közepén, az S&P index pedig közel 2 százalékos nyereséggel, a Nasdaq index pedig közel 6 százalékos emelkedéssel. A DJIA index előtte négy egymást követő hónapot zárt nyereséggel, az S&P és Nasdaq indexeknek pedig a június volt sorban az ötödik nyereséges hónapja. A második negyedévet a DJIA index 5 százalékos, az S&P index 8 százalékos, a Nasdaq tíz százalékos nyereséggel fejezte be.

Az olajár negatív korrekcióba kezdett azt követően, hogy újabb több éves csúcsra kapaszkodott fel kedden, miután az OPEC+ termelői együttműködésnek nem sikerült határozott megállapodásra jutnia a termelés növelésének ütemezéséről.

A WTI 76,98 dolláron 2014 novembere óta a legmagasabb árat érte el, a Brent pedig 77,84 dolláron 2018 októbere óta a legmagasabbat.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI ára 0,43 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 74,84 dolláron, a Brent ára pedig 1,40 százalékkal csökkent 76,08 dollárra.

Az eurót 0,25 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1831 dolláron, az arany spot ára 0,96 százalékkal emelkedett unciánként 1809,20 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!