Tőzsde - Többségében indexemelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

Gazdaság, 2021.05.06

Vegyes kezdésre lehet számítani csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon. A vezető indexek a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján 0,1 százalék körüli, csekély mértékben mozdulhatnak el pozitív és negatív, de inkább pozitív irányba a kereskedés kezdetén.

Szerdán nagy, másfél-két százalékos emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek az első negyedévi vállalati eredménybeszámolóknak és kedvező makrogazdasági mutatóknak köszönhetően. A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx Europe 600 indexek 1,90 és 1,82 százalékos emelkedést értek el, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,99 százalékkal zárt magasabban.

A londoni FTSE-100 index 1,68 százalékos emelkedéssel 14 havi csúcson végzett szerdán az erőteljes brit gazdasági növekedést mutató makrogazdasági adatoknak, valamint a tőzsdei eredmény beszámoló szezonban bemutatott vállalati jelentéseknek köszönhetően. A jó növekedési kilátások a legjobban teljesítő papírok közé emelték a bányaipari vállalatok, az Anglo American, a BHP Group, a Rio Tinto és a Glencore részvényeit. Frankfurtban 2,12 százalékkal emelkedett a DAX index, számos kedvező vállalati eredménybeszámolónak köszönhetően. Ilyen volt például a Deutsche Post jó ereményével és megemelt éves várakozásával, a Maersk tengeri árufuvarozó vállalat, a Stellantis, valamint a Hugo Boss.

A párizsi CAC-40 index 1,40 százalékos erősödéssel 2000 óta nem látott magas szintet ért el. Az erősödést a Stellantis részvénye vezette 7 százalékkal meglepően jó negyedéves eredményének köszönhetően. Szintén a Stellantis vezette a milánói tőzsdén is az erősödést, ahol egyheti csúcson zárt az index 2,03 százalékos emelkedéssel. Madridban egyéves csúcsra emelkedett a tőzsdeindex szerdai 1,56 százalékos nyereségével.

A szerdai globális kereskedést az amerikai tőzsdék vegyes indexekkel zárták, a DJIA új rekordon. A csütörtöki globális tőzsdenap vegyes indexekkel vette kezdetét az ázsiai térségben.

Az európai kereskedés kezdete előtt bő két órával Tokióban másfél százalék feletti nyerséget mutatott a tőzsdeindex az ünnepnapokkal kezdődő hét első kereskedési napján. Kínában szintén csütörtökön nyitottak újra a piacok ünnepeket követően, az indexek fél és egy százalék körüli veszteségbe csúsztak. Hongkongban 0,1 százalék körüli nyereséget ért el a tőzsdeindex, a szöuli index pedig fél százalékos erősödést ért el.

Az olajár nyolcheti csúcsnál tart és felfelé araszol. A korlátozások európai és amerikai enyhítésének a kilátása a kereslet növekedésébe vetett bizalmat erősíti, ellentételezve a világ harmadik legnagyobb olajpiacán, Indiában rohamos ütemben terjedő járvány piaci hatását.

A Brent 69,08 dolláron 0,17 százalékkal állt magasabban az európai piaci nyitás előtt mintegy két órával a globális kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,09 százalékkal emelkedett 65,69 dollárra.

Az eurót 0,02 százalékkal jegyzik gyengébben 1,2003 dolláron, az arany spot ára 0,10 százalékkal emelkedett unciánként 1788,48 dollárra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!