Tőzsde - Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék

Gazdaság, 2019.06.13

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, miután az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) kiépítéséhez szükséges frekvenciák németországi árverése felhajtotta a távközlési szektor alindexét, a tartályhajók elleni támadások pedig megdobták az olajárakat.

Egyedüli kivételként a londoni FTSE-100 mutató minimális, 0,01 százalékos mínuszban zárt, míg a frankfurti DAX-index 0,45 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,01 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,76 százalékkal, Madridban pedig 0,06 százalékkal emelkedtek az irányadó tőzsdemutatók.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 0,14 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,10 százalékkal kúszott feljebb.

Xavier Bettel luxembourgi miniszterelnök megerősítette, hogy az Európai Unió nem tárgyalja újra Nagy-Britannia kilépésének (Brexit) feltételeit. Az újabb emlékeztető éppen akkor hangzott el, amikor a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási szavazássorozatának csütörtökön tartott első fordulójában a legesélyesebbnek tartott jelölt, Boris Johnson volt külügyminiszter kapta messze a legtöbb voksot.

Boris Johnson, aki a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontembere, szerdai kampánynyitó beszédében kijelentette, hogy az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján. Hangsúlyozta: nem célja a rendezetlen kilépés, de a felelős magatartás az, ha a brit kormány ennek lehetőségére is előkészületeket tesz.

A svájci jegybank a várakozásokkal összhangban nem változtatott rendkívül laza monetáris politikáján, és az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi feszültségek kiéleződését okolta a svájci frank iránti kereslet felerősödéséért.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,22 százalékos, az S&P 500-as index 0,28 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,49 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,58 százalékos pluszban, 61,52 dolláron, míg a júliusi szállítású WTI 2,97 százalékos nyereségben, 52,66 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára augusztusi szállításra 0,49 százalékkal 1343,45 dollárra nőtt.

Egy euróért 1,1275 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,10 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!