Tőzsde - Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Gazdaság, 2021.03.29

Túlnyomórészt emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, bár az árfolyamok emelkedését fékezték a koronavírus-járvány Európát sújtó harmadik hulláma miatti aggodalmak.

A londoni FTSE-100 index és a madridi IBEX egyaránt 0,07 százalékos mínuszban, míg a frankfurti DAX-index 0,47 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,45 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,12 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,16 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,19 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,42 százalékkal emelkedett.

A nap vesztesei a pénzügyi szolgáltatók voltak, az ágazat alindexe 1,9 százalékkal esett. A nap nyertese pedig az élelmiszereket és üdítőitalokat gyártó vállalatok voltak, alindexük másfél százalékkal lódult meg.

Több befektetési bank jelentős veszteséget szenvedhetett el, miután egy nagy amerikai fedezeti alap (hedge fund) nem tudott eleget tenni a fedezeti követelményeknek a múlt héten, ezért zárni kellett a pozícióit.

A Nomura japán és a Crédit Suisse svájci bank hétfőn bejelentette, hogy jelentős veszteség érte, mert egy amerikai fedezeti alap fedezethiány miatt kénytelen volt eladni egyes nagy amerikai médiavállalatok és kínai technológiai cégek részvényeit. Bár nem közölték az érintett alap nevét, egyes források szerint az Archegos Capitalról van szó.

Az alap tevékenységét finanszírozó bankok között a Nomura és a Crédit Suisse mellett a német Deutsche Bank, a svájci UBS, az amerikai Goldman Sachs és a Morgan Stanley is érintett. A Nomura több mint 16 százalékos, a Credit Suisse pedig közel 14 százalékos mínuszban zárt, míg a Deutsche Bank 3,75 százalékos, az UBS pedig 3,90 százalékos veszteségben fejezte be a napot.

A hangulatot javította viszont, hogy sikerült majdnem teljesen egyenesbe hozni a Szuezi-csatornában azt az óriás konténerszállító hajót, amely egy héttel ezelőtt keresztbe fordult és partnak ütközött a vízi út egy szűk szakaszán, azóta is akadályozva a csatorna forgalmát. A baleset több milliárd dollár veszteséget okozott a csatornát üzemeltető Egyiptomnak és a hajózási társaságoknak. Hétfőre már 425 hajó torlódott fel a csatorna két végén.

Az európai tőzsdezárás idején New Yorkban csökkentek az indexek. A Dow Jones ipari átlag 0,22 százalékos, az S&P 500-as index 0,45 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,99 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A júniusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,16 százalékos pluszban, 64,53 dolláron, a májusi szállítású WTI pedig 0,28 százalékos nyereségben, 61,14 dolláron forgott háromnegyed hat körül.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 1,17 százalékkal, 1711,66 dollárra, az áprilisi szállítású aranyé pedig 1,33 százalékkal, 1711,70 dollárra csökkent a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1778 dollárt adtak, 0,12 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!